Hlavní obsah

Fotím zásadně na koncertech a akcích, říká František Jirásek

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezi fotografy, kteří se specializují na české popové hvězdy, je František Jirásek pojem. Jeho fotky se objevují v časopisech, knihách i kalendářích. Nedávno byl hlavním fotografem prvního ročníku Mezinárodního festivalu filmových pohádek Fabulix v Německu.

Foto: archiv František Jirásek

Heleně Vondráčkové věnoval František Jirásek kalendář pro příští rok.

Článek

Jaká byla atmosféra na filmovém festivalu, který se odehrál v německém městě Annaberg-Buchholz?

V Německu byla atmosféra vynikající už jen díky tomu, že celou akci vymyslel a zrealizoval Filip Albrecht, vynikající německý manažer. Nikdy bych nevěřil, že jeden člověk může zvládnout šestidenní maraton. Ale vše šlapalo jak hodinky, Filip otevíral filmy, ukončoval filmy společně s herci, byla to prostě neuvěřitelná akce. Z českých umělců nechyběli Pavel Trávníček, Eva Josefíková nebo Helena Vondráčková, ale přijela i velká spousta německých herců a zpěváků. Byl jsem poctěn, že jsem byl hlavní fotograf a zároveň to byla veliká zodpovědnost. Ve finále tam bylo přes třicet tisíc lidí.

S Helenou Vondráčkovou jste nafotil kalendář pro příští rok…

S Helenkou jsem nafotil kalendář pro rok 2018, který ode mne dostala v červnu k jejím narozeninám, Spolupracuje se s ní výborně, protože se v pravý okamžik umí podívat do mého objektivu a navíc je neuvěřitelně fotogenická.

Helena Vondráčková ale není jedinou zpěvačkou, kterou fotíte...

To není, fotím již od roku 1978, a to vlastně celou naší pěveckou špičku.

Jak se fotí takový Karel Gott?

Karel se fotí velmi dobře. Je to i tím, že se velmi dobře známe a že přesně vím, z jaké strany a z jakého uhlu ho mám vyfotit. Ale stejně se vždy těším na jeho hodnocení, protože někdy vím nebo tuším, že něco trošičku není na fotce podle jeho gusta a tak čekám, jestli na to přijde - a on na to přijde, a pak se tomu společně zasmějeme. Je to obrovský profesionál stejně jako Helenka Vondráčková nebo Eva Pilarová.

Fotíte raději na koncertech, nebo v ateliéru?

Fotím zásadně na koncertech a na akcích. Ateliér moc nemusím, i když občas i ty ateliérovky jsou potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám