Hlavní obsah

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší zafinancoval další pobyty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastěji do Vsetínských Beskyd se vydávaly děti z Ostravy za čerstvým vzduchem. Na takovéto pobyty v horském ovzduší dostávají od roku 2010 dotace ze speciálního Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, které zřídilo Statutární město Ostrava jako jedno z opatření neuspokojivé situace.

Foto: Josef Zajíc

Beskydy 2013.

Článek

V roce 2012 požádalo o poskytnutí finanční podpory ve výši 17 937 060 Kč celkem 32 ostravských škol. Objem požadavků překročil trojnásobně možnosti fondu.

„V období od 1. listopadu 2012 do 30. dubna 2013 se na ozdravné pobyty vydaly děti z 16 mateřských a základních škol. Celkem jich bylo 1230, z toho 110 dětí ze 4 mateřských škol. Z fondu pro ně bylo na pobyt rozděleno celkem 6 274 820 Kč," sdělila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Finanční podporu mohly školy použít na úhradu nákladů na organizované pobyty ozdravného charakteru pro své žáky. V minulém roce došlo také k úpravě statutu, kdy bylo doplněno ustanovení, které umožní čerpat finanční prostředky Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší poskytnuté podle specifických podmínek dárců, které budou uvedeny v darovací smlouvě.

"Statutární město Ostrava letos Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší poskytlo částku 7,5 miliónu korun. V minulých letech přispívalo částkou 5 miliónů. Výrazně vyšší požadavky ze stran škol a fakt, že do fondu nepřispěli velcí znečišťovatelé, vedli k navýšení příspěvku města. Společnost ArcelorMittal Ostrava letos dala do fondu 2 milióny korun," dodala Andrea Vojkovská.

Pro období od 1. listopadu 2013 do 30. dubna 2014 mohly školy podávat žádosti o finanční dotaci na pobyt z fondu do 25. května 2013. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám