Hlavní obsah

Folkové melodie zněly nádražním peronem

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Píseň pro Starou dámu zazněla v sobotu jako pozdrav všem Oušťákům a cestujícím na peronu staré nádražní budovy během koncertu folkového zpěváka Slávka Janouška v Ústí nad Orlicí. Ten se konal v rámci 33. ročníku folkového festivalu Janouškovo Ústí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Stojí nad kolejemi "Stará dáma", ta nejstarší mezi náma, tak jí pojďme aspoň zamávat ... znělo na pozdrav všem posluchačům na nádražním peroně.

Článek

Dvoudenní program odstartoval v pátek 10. srpna na starém ústeckém nádraží, v budově jedněmi zachraňované, druhými zatracované. Stavba byla nakonec prohlášena za kulturní památku a místní nadšenci se ji snaží oživit prostřednictvím společenských akcí. Slávek Janoušek jako rodák z blízkých Kerhartic se snaží být nápomocen této snaze pořádáním již druhého Koncertu pro Starou dámu, který je úvodem tradičního festivalu v Cakli.

Od 14 hodin vítala návštěvníky známými trampskými melodiemi hudební skupina BLUEGRASS REVITAL. V 16 hodin převzal režii úspěšně rozjeté zábavy Milan Šťastný z Dobroslavic na Ostravsku. Svými písničkami, složenými pro děti, pobavil veškeré obecenstvo. Kdo by nechtěl poznat Jak se žije v pravěku, což bylo zároveň pozvánkou do Cakle na sobotní autorské představení scének, pohádek a písniček v Dobrokabaretu.

Po odeznění zvláštního hlášení se peron přenesl do dob dávno minulých. Trio Slávek Janoušek, Luboš Vondrák s doprovodem foukací harmoniky Ládi Zítka a jejich vystoupení s názvem Vracím se za tebou po delší době, vracím se zdaleka, bloudil jsem světem, připomněl vztah Slávka Janouška k rodnému městu. Texty písní přinesly emotivní zážitek starší generaci a rytmický prožitek mladým.

Návštěvníci se mohli ještě projít budovou, pochutnat si na sortimentu kavárny, s dětmi se zastavit v tvořivé dílně u stánku ovčí babičky nebo je nechat zvěčnit ve fotokoutku. Ke koupi sloužil improvizovaný jarmark, kde byly nabízeny různé doplňky, šperky, kabelky, oblečení, sirupy a med s dětským motivem RC Srdíčka.

Ústecké nádraží tak přišly podpořit i tisíce včel, které svou pracovitost, jenž získala certifikát Český med, prokazovaly v přistaveném uzavřeném úlu. Orlickoústecký bratrský pastovaný, květový či lesní med, ve čtvrtek stočený a ještě teplý, a ochutnávka čokomedu byly neodolatelnou nabídkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám