Hlavní obsah

Flotila hasičských letadel a helikoptér rescEU může zasáhnout při přírodních katastrofách

Novinky, Pavla Sochůrková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2019 Evropská unie představila další úroveň svého mechanismu civilní ochrany: rescEU. Flotila hasičských letadel a helikoptér pomáhá zajistit rychlejší reakci na krizové situace kdekoliv ve světě. Prvním zásahem byla pomoc při požárech v Řecku v srpnu 2019.

Foto: Pavla Sochůrková

Jak funguje mechanismus rescEU

Článek

Nejhorší v historii lesních požárů na území Evropy byl rok 2017. Plameny usmrtily v Evropské unii 127 lidí a zničily přes 1,2 milionu hektarů půdy. Přibližná hodnota škod byla vyčíslena na deset miliard eur.

Následující rok přišlo v Evropě o život více než 100 lidí v důsledku různých přírodních katastrof nebo katastrof způsobených lidmi. Jen lesní požáry postihly 22 členských států EU. Ve Středomoří a v oblastech s tradičně nízkým počtem lesních požárů, jako jsou Švédsko, Německo, Irsko, Finsko a Lotyšsko, v posledních několika letech vzrostla četnost výskytu požárů.

„Změna klimatu je jednou z největších výzev, kterým čelíme. Přináší s sebou požáry, které ničí lesy i města, katastrofické bouře a povodně pustoší obydlené oblasti a vyhánějí obyvatele z jejich domovů. Takové události si každoročně vyžádají tisícovky životů," uvedl Janez Lenarčič, evropský komisař pro řešení krizí.

Proto Evropská komise předložila návrh na posílení a modernizaci vlastního mechanismu civilní ochrany. Po schválení Evropským parlamentem a Radou Evropské unie začal v roce 2019 fungovat mechanismus rescEU. To je flotila hasičských letadel a helikoptér, která pomáhá zajistit rychlejší reakci na krizové situace.

„Jsem vděčný všem zemím za jejich pomoc a příspěvek do rescEU. Jsem hrdý na všechny hasiče i ostatní členy záchranných složek z celé Evropské unie, kteří neustále nasazují své životy, aby zachránili ostatní a minimalizovali ekologické i ekonomické ztráty,” doplnil Lenarčič.

Počáteční přechodné období mechanismu rescEU bude trvat do roku 2025. Postupně budou přidány další kapacity a prostředky k vytvoření rezervy, která bude schopná reagovat na různé druhy pohrom, včetně nouzové lékařské pomoci, biologických, radiologických, chemických a nukleárních incidentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám