Hlavní obsah

Floru Olomouc provoní Babiččina zahrada

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní Flora Olomouc je za dveřmi. Pětapadesáté narozeniny oslaví nejstarší zahradnický svátek v České republice spoustou květin, ovoce, zeleniny a bylinek. Na dvě stě padesát vystavovatelů a prodejců z Čech, Slovenska a Polska obsadí výstaviště od 15. do 18. srpna.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Hlavní expozici s názvem Babiččina zahrada bude patřit pavilonu H. Přehlídku stále oblíbenějších bylin připravilo Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero Cz.

Expozice přinese i rarity jako nově registrovanou odrůdu kmínu kořenného odolnější vůči škůdcům či živý včelín. „Babiččina zahrada nabídne netradiční léčivé rostliny, nebudou chybět výrobky bylinné čaje, sirupy, kořenící směsi, „divoká“ kosmetika či bylinné produkty určené pro zvířata," vypočítala mluvčí výstaviště Zuzana Studená s tím, že návštěvníci budou mít možnost nejen ochutnat, ale i poradit se s odborníky.

Floristickou soutěž letos pořadatelé věnovali stému výročí narození geniálního Otto Wichterleho, vynálezce kontaktní čočky. Tématem je Kytice pro zrakově postiženou osobu, která musí potěšit kromě zraku i hmat a čich.

Smysly potěší i květiny vrcholícího léta – gladioly, jiřinky, muškáty a růže, a také letní ovoce a zelenina. Letní zahradnické trhy se tentokrát celé přesunuly do exteriérů výstaviště. "Na volných plochách Smetanových sadů najdou návštěvníci vše potřebné do zahrad i zahrádek, od zeleného zahradnického zboží, semen, květin, zeleniny, okrasných i ovocných dřevin po drobnou mechanizaci a zahradnické pomůcky," dodala Studená.

Pro zájemce budou otevřeny sbírkové skleníky výstaviště, sousední botanická zahrada Univerzity Palackého a botanická zahrada Flory v Bezručových sadech, která se chlubí rozáriem s více než pěti sty druhy růží. Každodenní hudební doprovodný program na hlavní aleji Smetanových sadů zpestří v neděli odpoledne městský promenádní koncert.

Brány výstaviště budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám