Hlavní obsah

Firma Nextbike zahájila v Ostravě provoz sdílených kol

Novinky, Josef Zajíc

Společnost Nextbike Czech Republic s. r. o. zahájila v pondělí 15. dubna v 13 hodin na Prokešově náměstí svůj provoz sdílených kol. Ode dne zahájení jich obyvatelé Ostravy budou mít k dispozici čtyři sta. V letních měsících bude k mání až šest set kol.

Foto: Josef Zajíc

Bikesharing v Ostravě 2019

Článek

Před třináctou hodinou bylo na Prokešově náměstí připraveno asi sto kol   společnosti Nextbike Czech Republic, aby si je zájemci mohli hned po slavnostním zahájení vyzkoušet.

Slavnostního zahájení sdílení kol se zúčastnili - majitel společnosti Nextbike Ralf Kalupner, zástupce Nextbike Czech Republik s.r.o. Tomáš Karpov, prezidentka Nadačního Fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová, ředitel Nadace Kapka naděje Jan Fischer, ředitel OC Forum Nová Karolina Martin Kubík, jakožto jeden z partnerů projektu. Za Magistrát města Ostravy primátor Tomáš Macura a náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová. 

Firma Nextbike na začátku roku zvítězila ve veřejné zakázce ostravského magistrátu díky své ekonomicky výhodnější nabídce. Město tak v roce 2019 počítá s náklady ve výši přibližně 4,5 milionu korun, provozovateli bude za každou výpůjčku kola platit necelých deset korun.

„Těší nás, že Ostravané přišli na chuť tomuto modernímu a k přírodě šetrnému způsobu dopravy. Loňský rok ukázal, když bikesharing provozovala společnost Rekola, velký zájem o tuto službu. Šestnáct tisíc uživatelů sdílených kol ujelo přes 130 tisíc kilometrů. Při provozu systému budeme i letos sbírat a vyhodnocovat data pro lepší plánování cyklistické infrastruktury v Ostravě,” uvedla po projížďce náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Projekt sdílení kol má podle Lukáše Luňaka ze společnosti Nextbike také charitativní rozměr. Společnost Nextbike se spojila s Nadačním fondem Kapka naděje v projektu "O kapku lepší jízda", kdy Nextbike z každé výpůjčky nad 15 minut věnuje 10 procent na konto nadace. Prostředky následně poputují do Fakultní nemocnice v Ostrava. Pět sdílených kol bude kompletně vyvedeno v barvách Kapky neděje a nadační fond z jejich provozu získá 25 procent z jízdného.

Ve 13.00 zahájili akci přestřižením pásky prezidentka nadace Kapka naděje Vendula Pizingerová a primátor města Ostravy Tomáš Macura. 

Třírychlostní jízdní kola městského typu s nízkým nástupem budou uživatelé moci odkládat do cyklostojanů. Ty se rozšíří do řady dalších ostravských obvodů. Moravská Ostrava a Přívoz jich bude mít 60, Slezská Ostrava 18, Mariánské Hory a Hulváky 21, Vítkovice 20, Ostrava-Jih 25, Ostrava-Poruba 45 a jeden stojan zájemci najdou v Hošťálkovicích.

Další informace: www.nexbikeczech.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám