Hlavní obsah

Filmové obce ve Zlínském kraji se rozrůstají

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř rok funguje ve Zlínském kraji unikátní projekt na podporu filmového průmyslu – Filmová obec. Tato značka spojuje města a vesnice, které jsou ochotny poskytovat štábům při natáčení výhodnější podmínky. V posledním období se počet účastníků zdvojnásobil. O filmaře začínají stát i menší obce.

Foto: Česká televize, Vrábelová

Spolupráci s ‚Filmovou obcí‘ filmaři poprvé využili při natáčení historické minisérie Marie Terezie v Kroměříži

Článek

Zábory zdarma, pomoc se svozem odpadu z místa natáčení nebo propojení na místní hasiče, policii a záchranku. To jsou základní služby, které filmařům od loňského roku nabízí vybraná města a vesnice ve Zlínském kraji. Spojuje je značka Filmová obec. Tu lokacím přiděluje zlínská filmová kancelář, iniciátor projektu.

„Myslím, že je to důležitý nový směr k propagaci našich obcí. Vždyť vyjít vstříc dobré věci je skoro povinností a my jsme připraveni,“ uvádí Richard Zicha, starosta Bratřejova – obce, která patří mezi člensky nejmladší účastníky projektu. Jeho slova potvrzuje i starosta Skaštic Richard Novák: „Zapojit se do projektu Filmová obec je pro nás báječná příležitost.“

Mimo Bratřejov a Skaštice se k Filmovým obcím nedávno připojily i Rymice. „Filmaři mohou využít náš skanzen s větrným mlýnem a chaloupkami se slaměnými doškovými střechami. V minulosti se tu už natáčela třeba pohádka O Ječmínkovi nebo Ďábelské klíče,“ popisuje Martin Bartík, starosta Rymic.

Značku Filmová obec nově reprezentují také Bojkovice, Dřínov, město Kunovice, Napajedla a Valašské Klobouky. Těm předcházela města Holešov, Kroměříž, Napajedla, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín. Na projektu tak spolupracuje celkem šestnáct obcí z regionu. Případní další zájemci se mohou kdykoliv přidat. Stačí kontaktovat zlínskou filmovou kancelář.

Filmové obce mají být přínosem nejen pro filmaře, ale i pro samotný region. Zapojená města a vesnice jsou zviditelňovány a přednostně doporučovány filmařům k obhlídkám. V případě natáčení se pak projevená vstřícnost obcím vrací třeba možností sjednat si se štáby mediální spolupráci, získat fotografie z natáčení pro vlastní marketingové účely nebo dostat prostor v titulcích. Vše je jen o domluvě, která musí každému projektu předcházet.

Služby Filmových obcí již využil například štáb filmu Marie Terezie (Kroměříž), Úsměvy smutných mužů (Zlín), Metanol (Zlín) nebo zahraniční kapela Almanac při natáčení videoklipu v holešovském zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám