Hlavní obsah

Film o cestě hendikepovaného cyklisty za snem do Říma měl premiéru

Novinky, Jiří Cysař

Zajímavou událost hostilo v úterý 5. června od 20.30 hodin pražské kino Bio Oko - premiéru filmu Cesta za snem věnovaného cestě do Říma.

Foto: Jana Bečková

Kino OKO

Článek

Hendikepovaný cyklista Heřman Volf se rozhodl pořádat Cesty za snem. Jezdí na handbiku a již uskutečnil cestu na Slovensko, do Paříže a do Říma. Právě z poslední cesty byl natočen film, který měl v úterý premiéru. Na cestě je vždy s ním i kameraman a režisér a natáčí dokumentární film o akci. Bylo tomu tak i na cestě do Říma v loňském roce. Dalším projektem - opět s Heřmanem Volfem v hlavní roli - je cesta do Norska, uskuteční se letos v červnu. 

Premiéra filmu o římské cestě se vydařila. Nádherné záběry z cesty krajinou se střídají s nahlédnutím do zákulisí celé akce. Diváci v snímku sledují, kde se spalo na cestě, kde účastníci jedli a jak pracoval podpůrný tým. Žádný zbytečný patos, ani nevnímáme, že jede někdo na handbiku a někdo na kole. Diváci po hodinovém filmu nadšeně tleskali a byli spokojeni. Nad cestou do Říma převzal záštitu primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

Kromě projekce se uskutečnila dražba dresu a na programu bylo i závěrečné občerstvení a diskuse s tvůrci filmu. 

O naději

Svou cestu Heřman Volf nazval Cesta za nadějí. Nejel totiž "pouze" za sebe, jel za všechny české vozíčkáře. Na svém kole vezl poselství o lidech na vozíku, o jejich úsilí vyrovnat se s tím, co je potkává a tíží. O tom, že to, co se naučili, chtějí předávat dalším, aby i oni zvládli a překonali obtíže, aby nalezli smysl svého života.

Z Říma, z Vatikánu, Heřman přivezl zprávu od papeže Benedikta XVI. Zprávu o tom, že má smysl věřit v hodnotu a moc toho dobrého v lidech, že také lidé na vozíku jsou součástí celku, který má velký, dobrý náboj. Že stopa, kterou zanechávají svou pomocí, podporou a inspiraci druhým i svým vlastním bojem s nepřízní života, je důležitá pro všechny, že dává našemu životu smysl. Zprávu Heřman předal po návratu Centru Paraple a České asociaci paraplegiků jako symbol naděje, síly a energie.

Více o projektu naleznete na stránkách Cesta za snem  a také na Cysnews.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám