Hlavní obsah

Festival Za poklady Broumovska zakončí Kühnův smíšený sbor s jazzmanem Karlem Růžičkou

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska slibuje další výjimečný hudební zážitek. Desátý ročník se rozloučí tuto sobotu v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově koncertem Kühnova smíšeného sboru a skladatele a klavíristy Karla Růžičky.

Foto: archiv sboru

Závěrečný koncert letního hudebního festivalu představí Kühnův smíšený sbor a klavíristu Karla Růžičku.

Článek

Desátý ročník festivalu Za poklady Broumovska, který se po celé léto koná v broumovských kostelích, tento týden končí. V sobotu 29. srpna čeká milovníky klasické hudby poslední, desátý koncert. Ten odstartuje v 18 hodin, v kostele sv. Vojtěcha v areálu broumovského kláštera, vstupné je dobrovolné.

Sborové skladby, které koncert otevřou, provede Kühnův sbor a capella pod vedením dirigenta Marka Volíčka. Jsou komponovány k poctě M. Jana Husa a M. Jeronýma Pražského. Pocházejí z poslední čtvrtiny 16. století a jsou vesměs anonymní.

Podobných skladeb vznikla v Čechách celá řada, díla však byla později cenzurována, texty většinou začerněny nebo celé stránky vytrhány z kancionálů. Uvedených skladeb se sice cenzura nedotkla, ale je pravděpodobným důvodem anonymity skladatelů, jejichž dílo je srovnatelné s předními umělci literátských bratrstev (Jiří Rychnovský, Andreas Ch. Jevíčský, Pavel S. Jistebnický ad.).

Requiem – Eternal Light, sedmidílná skladba na latinské i anglické texty navazuje na Růžičkovy předchozí sakrální skladby originálním spojením jazzové hudby s monumentalitou sborového zvuku v nádherně propracované a posluchačsky působivé kompozici. Jazzový skladatel a klavírista Karel Růžička si velmi dobře rozumí s lidským hlasem, jeho možnosti v sólovém partu předvede sopranistka Lucie Silkenová. Sám skladatel usedne v kostele sv. Vojtěcha za klavír. 

Festival, který se koná díky grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a podpoře dalších partnerů a sponzorů, zatím letos navštívilo kolem tří tisíc posluchačů, kteří na dobrovolném vstupném přispěli už téměř dvě stě tisíc korun. Výtěžek ze vstupného každoročně putuje na péči o kostely, v nichž se koncerty konají. 

Reklama

Výběr článků

Načítám