Hlavní obsah

Festival svobodného filmu zavítá do Žďáru nad Sázavou

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival svobodného filmu je formát, který poprvé vyzkoušeli Piráti v Jihlavě v únoru letošního roku. O program byl zájem, a proto se rozhodli navázat s pokračováním. Na začátku festivalu se uskuteční přednáška zaměřená na svobodnou kulturu a pak se přikročí k promítání nezávislé tvorby.

Foto: Nina Paley

Z filmu Sita Sings the Blues.

Článek

Úvodem žďárského pokračování si poslechnete krátkou přednášku s prezentací Filipa Kršky, člena Pirátské strany, o svobodné tvorbě a fenoménech kopírování a inspirace v současnosti. V návaznosti se poté přistoupí k promítaní filmu Sita Sings the Blues, což je neotřele animovaná interpretace indického eposu Ramajána prolínající se s příběhem současné americké manželské dvojice, která byla oceněna na festivalech po celém světě. Režie, animace i produkce filmu je v podání ikony svobodné kultury Niny Paley.

"Podpora svobodné kultury je jedno z hlavních témat pirátského hnutí po celém světě. Pradávný lidský sen zaznamenat kulturu a zpřístupnit ji všem lidem se díky novým technologiím ocitl na dosah ruky. Chceme tuto příležitost využít naplno. Festival svobodného filmu se stává dalším z mnoha kroků, které k tomu činíme. Umění není obchod, umění je cítění," uvedl k tomu Filip Krška, jeden z organizátorů festivalu.

Začátek festivalu je naplánován na středu 15. května od 19 hodin v klubu Batyskaf na Náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou. Vstupné se neplatí a to ani dobrovolné. Během přednášky se ale dozvíte, jakým způsobem můžete podpořit přímo autorku, a bude možnost si u pirátského stolku vyzvednout letáky s návodem, jak na to. Zde budou k dostání i další propagační materiály, například i Pirátské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám