Hlavní obsah

Festival Spectaculo Interesse odstartoval v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 29. září do 4. října pořádá Divadlo loutek Ostrava již 13. ročník festivalu, kterého se zúčastní loutkáři ze čtrnácti zemí světa. Pozvání do Ostravy přijalo i mezinárodně známé Divadlo bratří Formanů. Divákům představí nejnovější projekt s názvem Deadtown.

Foto: Josef Zajíc

Dlouhý, Široký a Bystrozraký. KALD DAMU. Král otec vyzval syna prince, aby si šel hledat princeznu. Potkal tři chlapíky. Ti mu pomáhali seč mohli.

Článek

Organizátoři v Ostravě již po třinácté přivítali v neděli 29. září loutkáře ze čtrnácti zemí světa. Sešli se herci, režiséři, dramaturgové, výtvarníci, skladatelé, novináři z Itálie, Velké Británie, Slovinska, Nizozemska, Belgie, Finska, Španělska, Kanady, Dánska, Izraele, Ruska, Polska, Německa a také z České republiky. Součástí programu budou také odborné diskuse a koncerty.

Program je rozdělen na soutěžní a nesoutěžní část. O ocenění rozhodne tříčlenná mezinárodní porota.

Festival Spectaculo Interesse zahájila inscenace Dlouhý, Široký a Bystrozraký - KALD DAMU, vi.TVOR Praha, Česká republika. Představení se konalo v neděli 29. září v 15 hodin v amfiteátru Divadla loutek Ostrava.

Děj tradiční pohádky o třech mužíčcích, kteří pomáhali princi získat princenznu a vyrvat ji ze spárů zlého černokněžníka je obecně známa. Pohádka byla čtena v různých jazycích, inscenována různými režiséry v divadlech všeho druhu, kreslena a snad i zhudebněna.

Inscenační tým KALD DAMU, vi.TVOR našel, další zcela nový pohled. Tři herci, tři mladíci vypravovali děj, zapojovali do hry děti a rodiče. O princeznu bojovali urputně až do samého konce.

Inscenace vznikla jako semestrální práce na KALD DAMU (Katedra alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění Praha). V inscenačním týmu Divadla vi.TVOR jsou prezentováni: Alžběta Vitvarová, scénografka, výtvarnice, producentka, René Vitvar, herec, technická produkce, Lukáš Bouzek, herec a muzikant, Štěpán Lustyk, herec .

Divadlo vi.TVOR je volné uskupení tvůrců, které hledá možnosti vyjádření prostřednictvím výtvarného divadla. Společně již vytvořili: Cirkus v hlavě, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Lázně, Pouťoviny.

Z amfiteátru se diváci přemístili před hlavní vchod Divadla loutek Ostrava a před ostravský orloj. Tam úderem 16. hodiny začal hrát orloj a tři herci, mimové, tanečníci, akrobati z Cirkusu trochu jinak zahájili své představení BALÁ BILE.

Cirkus trochu jinak je kreativní, artistická a umělecké společnost, která od roku 2006 vytváří originální a zábavné programy pro širokou veřejnost v oblastech nového cirkusu a pouličního divadla.

V 17 hodin se na hlavní scéně představilo Divadlo Lampion v Kladna inscenací Šťastný princ. V 18.45 na alternativní scéně DLO se prezentovalo Divadlo Alfa z Plzně inscenací ALFA FARMA.

V 19.00 zahájilo své představení Divadlo bratří Formanů inscenací Deadtown na Černé louce.

Festival probíhá tradičně na hlavní a alternativní scéně Divadla loutek Ostrava, v Loutkové kavárně, ve venkovním amfiteátru divadla a nově také ve Staré aréně na Masarykově náměstí. Speciální stan bratří Formanů stojí v areálu výstaviště Černá louka.

Další program a informace: www.dlo-ostrava.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám