Hlavní obsah

Festival Sousedé roztančil Mikulov, rekord v Moravské besedě ale překonán nebyl

Novinky, Jitka Sobotková

Uplynulý pátek a v sobotu patřilo mikulovské Náměstí již 18. ročníku folklorního festivalu Sousedé.

Foto: archiv Město Mikulov

Krojovaní při pokus o překonání rekordu v počtu tanečníků Moravské besedy zaplnili velkou část mikulovského náměstí.

Článek

Program začal v pátek v podvečer pokusem o rekord v počtu tanečníků Moravské besedy.

„Opět jsme se pokusili překonat rekord v počtu krojovaných tanečníků Moravské besedy. V roce 2012 se jich účastnilo 216, bohužel letos se nás sešlo jen 18 koleček, tedy 148 tanečníků. Nevadí, atmosféra byla skvělá, všichni jsme si to užili. Moc děkuji všem zúčastněným souborům a chasám, které nás podpořily svojí účastí,“ zhodnotil akci ředitel festivalu Petr Ševčík, který s nápadem skloubení světového rekordu a folkloru přišel.

Po západu slunce pak členové Národopisného souboru Pálava předvedli folklorní vystoupení na téma zarážení hory a Místní vinařský spolek Moravín zval k degustaci vín. 

V sobotu festival proměnil Mikulov v Roztančené město – soubory vystoupily s krátkými ukázkami folkloristické tradice svého regionu a diváci mohli porovnat temperament a odlišnosti různých krajů Čech, Moravy a Slovenska. Festival Sousedé vyvrcholil koncert k 35. výročí vzniku Národopisného souboru Pálava. 

„Festival Sousedé je jednou z mnoha letních akcí v Mikulově, který žije po celou sezónu bohatým kulturním a společenským životem, jehož vrcholným zakončením je zářijové Pálavské vinobraní,” doplnila Lenka Křivánková, produkční společnosti Mikulovská rozvojová, která na přípravě Pálavského vinobraní intenzivně pracuje.  

Reklama

Výběr článků

Načítám