Hlavní obsah

Festival pro handicapované napsal v Mladé Boleslavi své osmé pokračování

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již osmý ročník festivalu pro handicapované občany Slunce svítí všem pořádal ve dnech 14. až 16. listopadu poskytovatel sociálních služeb Centrum 83 v Mladé Boleslavi. Festival měl rekordní obsazení - z 26 zařízení se představilo na 350 umělců.

Foto: Jiří Růzha

festival Slunce svítí všem Mladá Boleslav - Slavnostní zahájení v Kulturním domě v Mladé Boleslavi

Článek

Jsou akce na které se všichni těší a přesně mezi takové se zařadil přehlídkový festival Slunce svítí všem, který pořádá každý druhý rok PSS Centrum 83. Festival je umístěn do překrásného prostředí Městského divadla v Mladé Boleslavi a koná se pod záštitou primátora města Mladá Boleslav Raduana Nwelati a velké řady dalších sponzorů, bez jejichž pomoci by se dnes již žádná akce nekonala.

Na festival se také pečlivě připravovali tanečníci ze skupiny Lucarino Dance z Domova Na Svobodě Čížkovice z CSP Litoměřice. Nakonec z nabídky vystoupení byla přijata všechna tři vystoupení a tak se tanečníci měli co ohánět. Po příjezdu a ubytování, které bylo jako vždy po místních internátech, se všichni sešli v kulturním domě na slavnostním zahájení, slavnostní večeři a seznamovacím večírku. Program byl opravdu velmi bohatý a největší úspěch měl Michal David revival a ABBA.cz, která dokázala roztleskat celý sál.

Druhý den začala jednotlivá vystoupení ve třech dopoledních programech pro školy pod ostřížím zrakem odborné poroty, která vybírala aktéry hlavního galavečera. Vystoupení střídalo vystoupení a již je tu odpolední vyhlášení výsledků. Skupina Lucarino Dance je jmenována mezi soubory, které budou vystupovat na Galavečeru.

Společně s nimi se radovaly i soubory z Centrum 83, Základní školy speciální Mladá Boleslav, SPMP Modrý zvonek Jindřichův Hradec, Kamarád Lorm Žatec, HESTIA – domov sociálních služeb Pezinok, Ateliér 6tej smysl Stará Boleslav, Domova „Na Zámku“ Nezamyslice, Chráněné dílny svatý Prokop U Červeného javoru Praha a ÚSP Háj u Duchcova.

Galavečer uváděli moderátoři Dana Švejdarová a herec Jan Potměšil. Po slavnostním zahájení a proslovech se všichni diváci velmi dobře bavili. Byly prolomeny bariéry mezi diváky a herci a atmosféra byla skvělá. „Když se před 14 lety festival rozjížděl, nikdo nevěřil tomu, že o něj bude v Mladé Boleslavi takový zájem. Nabitý sál během dopoledne i dnes večer dokazuje, že své místo tady již má,“ řekl během jednotlivých vystoupení Jan Potměšil.

Taneční skupina Lucarino Dance se předvedla s klasickým kankánem a sklidila bouřlivý potlesk. Ovšem vše krásné končí a tak těsně před poslední děkovačkou se pod klenbou divadla nesla věta Dany Švejdarové: „Je jen na nás, jestli lidí okolo nás budou šťastní nebo ne. Ať slunce svítí všem."

Druhý den byla na programu ještě dvě přestavení v Městském divadle v Mladé Boleslavi a jedno představení v Dobrovici. Lucarino Dance zůstala v Mladé Boleslavi a předvedla opět všechny tři své výstupy. Pak nastalo loučení balení a hurá na cestu domů, plni dojmů a zážitků a také s patřičnou příjemnou únavou.

Všem pořadatelům patří hluboký obdiv a dík za skvěle připravenou akci a jejich odměna? Již nyní se všichni těší na další ročník, který bude opět za dva roky.

Taneční skupinu Lucarino Dance čeká v sobotu 24. listopadu vystoupení na Pardubické Ryengli a vidět je můžete v Casa Gelmi Praha 12. prosince na festivalu Nesem Vám Vánoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám