Hlavní obsah

Festival Pardubické hudební jaro se zařadil mezi mimořádně kvalitní evropské festivaly

Novinky, Dana Ehlová

V době, kdy letošní 39. ročník festivalu Pardubické hudební jaro vstupoval do závěrečné třetiny, obdržel jeho umělecký ředitel Josef Krečmer zprávu, že tato přehlídka získala známku kvality EFFE 2017-2018, označující mimořádně kvalitní festivaly v celé Evropě.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Umělecký ředitel a dramaturg Pardubického hudebního jara Josef Krečmer v Sukově síni v Pardubicích.

Článek

Výsledky, v nichž uspěly festivaly z 39 zemí, vyhlásila odborná mezinárodní porota v čele s předsedou Sirem Jonathanem Millsem 4. května v německém Wiesbadenu.

Umělecký ředitel a dramaturg Pardubického hudebního jara Josef Krečmer, který zastává tyto funkce v roce 2013, převezme známku kvality EFFE ve čtvrtek 15. června na slavnosti v Praze za účasti ministra kultury Daniela Hermana, zástupců krajů a měst.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) je evropská značka kvality pro festivaly, iniciovaná Evropskou festivalovou asociací, tedy mezinárodním společenstvím, které propojuje umělecky zaměřené festivaly po celé Evropě.

Udělení Známky kvality EFFE je odrazem mimořádně kvalitního uměleckého programu, zapojení místních komunit a mezinárodního přesahu festivalu. Jmenovaní experti hodnotí především kvalitu dramaturgie, výběr mezinárodních umělců, program a inovativní charakter akce.

A čím tedy uspěl festival Pardubické hudební jaro? Porotci konstatovali, že se jedná o zajímavou regionální přehlídku s trvale velice kvalitním programem. Má velký potenciál k rozvoji ruku v ruce se zachováním vysoké kvality.

Připomeňme si tedy základní fakta 39. ročníku, který byl zatím nejúspěšnějším v celé dosavadní historii této přehlídky:

Dvacet čtyři festivalových koncertů se uskutečnilo v koncertních sálech, divadlech, sakrálních prostorách a památkových objektech Pardubic i okolních měst, často probíhaly také v místech, kde se akce podobného druhu a rozsahu běžně nekonají. Stejně jako vloni i tento ročník obohatily opera a balet.

Na koncertech se představili vedle předních domácích umělců také hosté ze Spojených států, Nizozemska, Rakouska, Ruska, Bulharska a Slovenska. 39. ročník zahájil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s fenomenálním mladým houslistou Janem Mráčkem pod vedením dirigenta Ondreje Lenárda. Poté vystoupila celá řada domácích i zahraničních špičkových umělců a souborů.

Stačí jmenovat - Collegium Musicum den Haag, slavnou slovenskou kapelu Ciganski diabli, Laca Decziho & Celula New York, Operní soubor Moravského divadla Olomouc, Operní soubor Divadla F. X. Šaldy Liberec, Baletní soubor divadla J. K. Tyla v Plzni, ze sólistů např. pěvkyně Dagmar Peckovou a Evu Urbanovou, dále rakouského klavírního virtuosa Paula Guldu nebo houslistu Václava Hudečka.

To vše už je ale minulost, poslední potlesk dozněl 14. května. V příštím roce bude mít Pardubické hudební jaro kulaté výročí - uskuteční se 40. ročník. Samozřejmě se to projeví i v dramaturgii jubilejního ročníku, stejně jako sté výročí založení naší republiky a devadesát let od úmrtí Leoše Janáčka. Pardubické hudební jaro jistě potvrdí, že známka kvality EFFE mu patří právem. 

A hudební příznivci na východě Čech se mají už nyní na co těšit. 

Reklama

Výběr článků

Načítám