Hlavní obsah

Festival neprofesionální komorní a symfonické hudby zakončí koncert ve Stěžerách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 29. září se od 18 hodin v kostele sv. Marka ve Stěžerách u Hradce Králové uskuteční Svatováclavský koncert, který je vyvrcholením 23. Národního festivalu komorních a symfonických těles.

Foto: Soňa Hanzalová

Z koncertu na milotickém zámku - Krumlovský orchestr bez dirigenta

Článek

Na koncertu poslední, páté etapy vystoupí Český chlapecký sbor z Hradce Králové a flétnový soubor SYRINX z Prahy.  

Koncert je pojat jako XIV. Svatováclavský benefiční koncert, každoročně organizovaný Kruhem přátel umění sv. Marka ve Stěžerách u Hradce Králové. Představí se Český chlapecký sbor z Hradce Králové, jehož současnými sbormistry jsou manželé Jakub a Jennifer Martincovi. Ve sboru zpívá 70 chlapců ve věku od 4 do 21 let; ve Stěžerách jich vystoupí přibližně třetina. Český chlapecký sbor je ceněn pro svoji stabilní a charakteristickou zvukovou kvalitu, která je dána především důrazem na jednotnou hlasovou výchovu.

Dalším uslyšíte flétnový soubor SYRINX z Prahy, vedený uměleckou vedoucí MgA. Magdalenou Bílkovou Tůmovou. Tento soubor prošel dramatickou generační výměnou, a už v červnu letošního roku se představil na jedné etapě festivalu na zámku v Trmicích.

Koncertovalo se v šesti městech

Národní festival komorních a symfonických těles je letos rozložen do pěti etap, které se konaly mezi březnem a zářím 2013 v různých městech a regionech ČR: v Rumburku, na zámku v Pardubicích, na zámku v Bučovicích, ve Špitální kapli ve Slavkově, na zámku v Trmicích a konečně na závěr v kostele sv. Marka ve Stěžerech u Hradce Králové. Zúčastnilo se jej 22 hudebních těles, což představuje asi 340 účinkujících.

Programově se festival zaměřuje nejen na obvyklá hudební výročí, ale vyzývá ke spolupráci i soudobé české skladatele. Po každém koncertu probíhá seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. Praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a nabývá na kvalitě.  

Akci za podpory a z pověření Ministerstva kultury ČR připravuje NIPOS-ARTAMA, Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles (ANKST) ve spolupráci s Kruhem přátel umění sv. Marka ve Stěžerách u Hradce Králové.

Záštitu poskytl výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu České republiky. Koncert bude nahrávat Český rozhlas 3 – Vltava pro svůj hudebně publicistický pořad Slovo o hudbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám