Hlavní obsah

Festival Hudba bez hranic a víkend nabitý hudbou je za námi

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

XIV. ročník festivalu dechových hudeb Hudba bez hranic v Dolních Studénkách zaznamenal o uplynulém víkendu obrovský zájem návštěvníků, a to i navzdory chladnému deštivému počasí či zrušenému koncertu Heleny Vondráčkové.

Foto: Petra Kucinová

Hudba bez hranic - festival dechových hudeb v Dolních Studénkách

Článek

Páteční večer festivalu ve znamení hvězd

První festivalový večer patřil hvězdným interpretům. Na velkém podiu v pátek postupně vystoupila zábřežská kapela Obzzor a její hosté, Václav Neckář se skupinou Bacily a vrcholem koncertu bylo vystoupení slovenské zpěvačky Jany Kirschner. Ta přijala pozvání pořadatelů teprve dva týdny před akcí. Důvodem tohoto rychlého řešení byl zrušený koncert Heleny Vondráčkové.

Sobotní den festivalu ve znamení dechové hudby

Celý sobotní den pak patřil dechovým hudbám. Všech šest zúčastněných souborů z Česka, Slovenska, Polska a Finska se postupně představilo v průvodu centrem Šumperka, při zahájení u" Sovy" a "na Točáku", a následně při samostatných vystoupeních v Dolních Studénkách. Hudební produkce na dvou podiích střídaly taneční vstupy nejen mažoretkových souborů. Večer pak patřil Dechovému orchestru Zábřeh a jeho koncertu filmové hudby s projekcí.

Zahájení festivalu se kromě jeho organizátorů ujali také šumperský starosta Zdeněk Brož a poprvé v historii se ho zúčastnil i zástupce Olomouckého kraje - hejtman Ladislav Okleštěk, který se na chvíli dokonce ocitl v kůži dirigenta všech hudebních těles při notování evropské hymny.

„To, že do Dolních Studének nezavítali mí předchůdci, je jejich škoda. Pro mě je festival Hudba bez hranic krásným zážitkem a přesvědčením, že má smysl podporovat akce, jako je tato,“ zmínil ve své zdravici hejtman. Ve své úvodní zdravici vyjádřil radost nad konáním akce i nad tím, že ji mohl Olomoucký kraj finančně podpořit.

Dalším významným partnerem akce byla MAS Šumperský venkov, která měla v průběhu víkendu pro návštěvníky areálu připraveny nejrůznější propagační akce. Občané si zde mohli např. vyzkoušet jízdu na elektrokole, dověděli se o plánovaných dotačních výzvách a aktivitách místní akční skupiny či o regionální značce „Jeseníky - originální produkt“.

Vyvrcholení festivalu v rukách zahraničních orchestrů

Festivalové nedělní odpoledne tradičně patří satelitním koncertům v obcích na území MAS Šumperský venkov. Letos zahraniční orchestry ze Slovenska a Polska zakončily Hudbu bez hranic v Lázních Bludov.

Organizátoři festivalu děkují všem návštěvníkům a sponzorům a již nyní srdečně zvou na jubilejní XV. ročník.

Reklama

Výběr článků

Načítám