Hlavní obsah

Festival F. L. Věka slavnostně zahájen. Orchestr, dirigent i sólista nabídli hudbu plnou radosti

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

IX. ročník Festivalu F. L. Věka má za sebou první dva koncerty. Po festivalové předehře na obnovené varhany v kostele sv. Prokopa v Přepychách, kde 14. září vystoupili Gabriela Eibenová a Adam Viktora, se v neděli 15. září uskutečnilo slavnostní zahájení v kostele sv. Václava v Dobrušce.

Foto: Honza Ježdík

Zahajovací koncert IX. ročníku Festivalu F. L. Věka byl opravdovou oslavou hudby.

Článek

Slavnostním se tento koncert stal v mnoha směrech. Byl opravdovou oslavou hudby, které se neprávem říká vážná, a skvělí interpreti - Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Lukášem Klánským a sólistou večera, houslistou Janem Mráčkem - všem dokázali, jak radostná a plná úsměvů může být.

Za přítomnosti náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martiny Berdychové, starosty a místostarosty Dobrušky Petra Lžíčaře a Miroslava Sixty, dalších hostů a příznivců festivalu zněly skladby Wolfganga Amadea Mozarta  - La clemenza di Tito – Ouverture K. 621 a Koncert pro housle a orchestr č. 5 A dur K. 219, v druhé polovině pak Symfonie D dur op. 24 Jana Václava Huga Voříška, rodáka z nedalekého Vamberka, a posluchači si je vychutnávali plnými doušky.

Prvním tónům navíc předcházelo udělení Ceny Festivalu F. L. Věka za mimořádný přínos kultuře v regionu. Letos ji převzali Irena a Jaroslav Rybáčkovi z Novoměstské filharmonie, kteří tento neprofesionální orchestr posunuli na vysokou úroveň. Oba se tak právem zařadili do vybrané společnosti a po bok skladatele Luboše Sluky, doc. Václava Rabase nebo Mgr. Pavla Kováříčka, bývalého ředitele ZUŠ v Rychnově nad Kněžnou.

I noví laureáti aplaudovali Janu Mráčkovi, jenž se na Věkův festival vrátil po čtyřech letech a opět prokázal svoji virtuozitu i charisma, tedy atributy, jimiž si získává srdce posluchačů. Letošní koncert byl o to půvabnější, že po jeho boku stál kolega z Lobkowicz tria, klavírista Lukáš Klánský, tentokrát ovšem s dirigentskou taktovkou v ruce. K těmto dvěma výrazným osobnostem se s úspěchem připojila Komorní filharmonie Pardubice, orchestr stojící na prahu své 51. sezóny, který podle znalců zraje jako víno.

Festival F. L. Věka tedy začal tím nejlepším způsobem. Další koncert je na programu v sobotu 21. září. V kostele sv. Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách vystoupí světově ceněné Wihanovo kvarteto a velký talent hry na varhany Adam Suk.

Mecenášem koncertu je JUDr. Pavel Smutný, president nadačního fondu Bohemian Heritage Fund.

Reklama

Výběr článků

Načítám