Hlavní obsah

Festival F. L. Věka připravil dvě hudební lahůdky, představí se vítězové mezinárodních soutěží

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivce festivalu F. L. Věka a krásné hudby čeká vpravdě mimořádný víkend. Na pořadu jsou dva koncerty, o nichž lze dopředu s jistotou prohlásit, že se zařadí mezi ty mimořádné a že přinesou neopakovatelné zážitky.

Foto: Josef Špaček (archiv)

V kostele sv. Prokopa v Přepychách se představí český houslista Josef Špaček, který se rychle etabluje jako jeden z nejlepších houslistů své generace.

Článek

Posluchači se mohou těšit na vynikající mladé umělce, vítěze mezinárodních soutěží a v neposlední řadě také na - festivalovému publiku již známý - pardubický komorní soubor Barocco sempre giovane.

Zcela nově zavítá festival do Přepych, kde se v kostele sv. Prokopa představí mladý český houslista Josef Špaček, který se rychle etabluje jako jeden z nejlepších houslistů své generace a v současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie.

O umění Josefa Špačka jasně vypovídají úspěchy: v květnu roku 2012 se stal jedním z finalistů Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu, v roce 2009 zvítězil v mezinárodní houslové soutěži Michaela Hilla na Novém Zélandu, v roce 2008 získal třetí cenu a cenu poroty mladých na mezinárodní houslové soutěži Carla Nielsena v Dánsku a v roce 2011 získal druhou cenu v prestižním klání Young Concert Artists International Auditions v New Yorku. 

Spolu s ním přijíždí po čtyřech letech komorní soubor Barocco sempre giovane, který se specializuje na interpretaci skladeb vrcholného baroka a nevyhýbá se ani jiným slohovým obdobím. Baroko stále mladé založil v roce 2004 Josef Krečmer, současný ředitel Pardubického hudebního jara. Soubor pořádá vlastní abonentní cyklus koncertů v Pardubicích, spolupracuje se špičkovými domácími i zahraničními sólisty a je zván na prestižní festivaly v ČR i v zahraničí. 

V Přepychách je 23. září na programu hudba stěžejních autorů období romantismu Mendelssohna-Bartholdyho nebo Franze Schuberta, ale i současníka Ástora Piazzolly.

V neděli 24. září se uskuteční slavnostní koncert v kostele sv. Václava v Dobrušce, na kterém vystoupí další špičkoví mladí umělci. Jednak to bude houslistka Olga Šroubková, vítězka několika soutěží, především však mezinárodní houslové soutěže Pražské jaro 2017.

Na varhany z roku 1727 zahraje korejský varhaník Jihoon Song, který získal ceny v prestižních soutěžích (St. Albans, Lipsko, Petrohrad) a v r. 2015 zvítězil v konkurzu a stal se kantorem v luteránské farnosti Rötha, kde hraje na nástroje G. Silbermanna.

Dále se posluchači mohou těšit na německého trumpetistu Olivera Lakotu, který studoval na Anton Bruckner Universität Linz a později na Hochschule für Künste in Bremen u významného trumpetisty Otto Sautera. Sólově již vystoupil v mnoha zemích světa a v roce 2014 debutoval v Carnegie Hall v New Yorku. 

Vedle skladeb barokních mistrů Bacha, Purcela, Buxtehudeho nebo Charpentiera zazní Sonáta pro sólové housle č. 1 g moll, op. 27 od Eugène Ysaÿe. Tento koncert bude z kůru přenášen videoprojekcí o čtyřech kamerách na plátno.

Oba koncerty začínají v 17 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám