Hlavní obsah

Festival Chuť Jeseníků hlásí stovky prodaných jídel a spokojené strávníky

Novinky, Tereza Schreiberová

Pořadatelé festivalu Chuť Jeseníků letos vsadili na kvalitu, pečlivě vybrali devět festivalových restaurací, které nabízí tradiční jídla Jeseníků. Sázka na kvalitu se vyplatila, podniky označené samolepkou s Pradědem a zapíchnutým příborem hlásí stovky prodaných jídel a spokojených gurmánů.

Foto: Lucie Pešková-Kulichová

Tradiční jídla Jeseníků i místní pivo jdou v horách pod Pradědem doslova "na dračku".

Článek

Nejstarším členem festivalu je restaurace Kolštejn v Branné na Šumpersku. „Letošní letní sezóna začala v Branné ve velmi svižném tempu. Denně jsme připravovali jesenické speciality pro desítky a desítky hostů,“ hodnotí začátek letní sezóny, a tedy i festivalu Tomáš Drápal z Kolštejna. Menu, které sestavili, je otestováno dokonce televizním vysíláním.

„Největší zájem je o naši specialitu, kterou znají turisté z Toulavé kamery České televize. Již pověstné nudlové měšce plněné masovými koulemi se špenátem a smetanovými bramborami chutnaly jen za první víkend festivalu osmi desítkám hostů,“ doplnil Drápal.

Kladné ohlasy zaznamenali také v podnicích v Šumperku, který je branou do Jeseníků. „Naši hosté byli zpočátku dost zvídaví a dožadovali se maxima informací o festivalu. Nyní se k nám vrací ochutnat netradiční, z velké části v restauracích již vymizelé, pokrmy, které připravujeme z místních surovin s důrazem na jejich čerstvost,“ hodnotí první měsíc festivalu Tomáš Jurka z gastronomického centra Maják.

V něm najdete hned dva festivalové zástupce: restauraci Arte a pivnici Holba. V šumperské restauraci Arte navíc vsadili na oblíbená obědová menu a několikrát týdně se i v obědovém jídelníčku objeví tradiční jídla hor pod Pradědem. „Jesenické menu obměňujeme dva až čtyřikrát týdně, naši hosté si tak pochvalují především širokou nabídku a pokaždé jiný jesenický gastro zážitek,“ chlubí se Tomáš Jurka.

Dalším členem festivalu je nositel prestižního označení Kavárna roku ČR – šumperské PředMěstí. Ta si pro své hosty připravila regulérní jídelní lístek s jasným označením, co patří do "Chuti Jeseníků". V něm najdete například kotletku s omáčkou ze sladkých jeřabin, krkovičku s hříbkovou omáčkou a bulgurem na cibulce nebo pstruží filety s koprovo-bylinkovou omáčkou a opečenými bramborami. Kavárenským standardem je sacher dort podle tradiční receptury, jablečný koláč z bramborového těsta i paštiky Via Delicia a ovčí sýry z Brníčka. Nově je na čepu také pivo z Branenského minipivovaru.

Dobré zprávy je slyšet také z Rýmařova: „Jeseníky našim hostům chutnají. Jednoduchou kombinací čerstvých regionálních produktů brambor, hub, zelí, jeřabin a masa se nám podařilo vykouzlit lákavou nabídku regionálních pokrmů. A když k tomu, kromě úsměvu, přidáme i místní mošty či pivo jsou Jeseníky, pro naše hosty, prostě neodolatelné,“ říká Renáta Polišenská z Hotelu Slunce v Rýmařově. Ten si pro turisty připravil i několik speciálních víkendů plných jesenické gastronomie. V nabídce budou výhradně jídla Jeseníků, místní pivo i domácí mošty.

Do festivalu Chuť Jeseníků je zapojena také jesenická restaurace Vila Elis, sobotínský motorest Permoník, wellness hotel Diana ve Velkých Losinách a Hotel Slunný dvůr v lázních Jeseník. Veškeré informace o festivalu a jeho doprovodných akcích najdete na www.chutjeseniku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám