Hlavní obsah

Fascinace kávou aneb V Jiným kafi chutná káva opravdu jinak

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva s chmelem připravená za studena je jedno z lákadel, které lze dvakrát do týdne ochutnat v Dobrušce. Základem jsou zrnka z Keni, Nikaragui nebo Hondurasu. Lahodný mok připravuje Adam Trubač a k tomu přidává zajímavé vyprávění o kávě. Kavárna Jiný kafe tím plně potvrzuje svůj název.

Foto: Dana Ehlová

Adam Trubač (vlevo) a majitel Jinýho kafe v Dobrušce Oldřich Bittner.

Článek

Kdy vás začala káva přitahovat?

Káva jako taková mě zajímá poměrně dlouhou dobu. Pijeme ji každé ráno, přesto většina lidí neví, jak se dostane z plantáže až do šálku. Pustil jsem se do hledání informací a ta cesta mě začala opravdu fascinovat. Je to dokonalý příběh. 

Jak příběh pokračoval?

Zajímal jsem se o kávu víc a víc. Její příprava se stala mým velkým koníčkem. Neživí mě to, ale neskutečně tím relaxuju. Nejvíc jsem se dozvěděl v Praze, kde jsem bydlel a kde existuje množství kaváren, v nichž se podává výběrová káva a přípravě se věnuje obrovská pozornost.   

A výsledek?

Naučil jsem se pít kávu jinak než klasickým způsobem. Zjistil jsem, že káva může chutnat úplně jinak, než jsme zvyklí. Kafe je v podstatě ovoce a po ovoci opravdu může chutnat. Nadchly mě chutě, způsoby příprav a podávání. Prostě svět kaváren. 

Přibližte nám začátek spolupráce s kavárnou Jiný kafe.

Když jsem se přestěhoval sem, tak jsem si řekl, že by bylo fajn ukázat lidem i v menším městě, že kafe může chutnat úplně jinak a že je to nápoj s příběhem. Před časem jsem kontaktoval majitele kavárny, jestli by nechtěli výpomoc. Pro ně by to byla šance zkusit něco nového a pro mě úžasný relax u kávy s tím, že to ale beru na sto procent vážně. Nejsem profesionál, ale mám za sebou kurzy a certifikace, takže leccos vím, nicméně jsem pořád amatér. S profíky, které znám a kteří se věnují  kávě většinu života, mě spojuje láska ke kávě a radost z toho, když chutná. A tak jsem nastoupil do Jinýho kafe.

Ochutnávky probíhají v dvakrát v týdnu?

Ano, v úterý a ve čtvrtek.        

Co nabízíte?

Začínáme klasickou filtrovanou kávou, což je jeden z nejstarších způsobů přípravy a trošku se na něj zapomnělo. V kavárnách většinou vidíte jen stroj na espresso, ale do módy se zase vrací filtrovaná káva. Z čisté filtrované kávy můžete poznat pravou chuť kávy – je jemnější, a pokud se správně připraví, tak lze opravdu ochutnat ovocné tóny, a ne jen klasický hořký tón, jak jsme většinou zvyklí. Káva je ze základu nasládlá, lehce kyselá, ale ne nepříjemně. Je v ní opravdu cítit ovoce. Káva jako taková je třešeň a ta by tam měla být cítit. Lidé, kteří se od espressa přesunuli k filtru, říkají, že nejlepší požitek z jemné chuti je pít filtrovanou kávu.   

Nabízíte také kávy z různých zemí a kontinentů?

Náš zákazník může během roku ochutnat více druhů káv, může porovnat chutě. Každá káva je z jiného koutu světa a tímto způsobem si člověk může celý procestovat.

Co byste řekl o cold brew?

S cold brew, což je káva připravovaná za studena, teď trochu experimentujeme. Celou dobu přípravy nepadne na kávu teplá voda. Příprava může trvat klidně 24 hodin, káva se louhuje a studená voda z ní vytáhne úplně jiné tóny. Myslím si, že jsme jedni z mála nebo možná jediní v republice, kteří nabízejí právě za studena připravenou kávu s chmelem. Na léto je to vynikající způsob přípravy kávy s vynikající chutí.

Máte zpětnou vazbu?

Do kavárny Jiný kafe dochází čím dál víc lidí, kteří chtějí kávu ochutnat jinak a opravdu ji jinak ochutnávají. Naučili se taky ptát. Za to jsem neskutečně vděčný. A když si spolu o tom popovídáme, je to velice příjemné.  

Reklama

Výběr článků

Načítám