Hlavní obsah

Fantastická cesta do minulosti se otevřela v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení nákupní galerie Nová Louže oslovilo členy Planety dinosaurů v Praze, kteří tak při své pouti po ČR zavítali i do Ústí nad Orlicí, kde předvedli jejich unikátní projekt názorné výpravy do prehistorie s doprovodem opravdu živého Tyrannosaura rexe.

Foto: Stanislava Dvořáková

Tyrannosaurus rex Amálka se svojí ošetřovatelkou při svém představení v Ústí nad Orlicí.

Článek

V sobotu 3. června mnoho dětí nemohlo napjatým očekáváním nezvyklé návštěvy v Ústí nad Orlicí ani dospat. Programem dne bylo chycení dinosaura, který se přijel do města schovat. Však i v samotné nákupní galerii musel být omezen počet vstupenek, aby vzácný host měl dostatek místa na svoje ukrytí a následné představení.

Ve 13 hodin se konečně otevřela brána náročné výpravy do prehistorie a tím i 210 minut dinosauří zábavy a dobrodružství. 

Proškolený tým ošetřovatelů z Planety dinosaurů, který s ojedinělým zážitkem pro děti i dospělé jezdí po celé České republice, představil v nákupním středisku Nová Louže nejen unikátního miláčka dinosauří Amálku, ale podal i řadu informací o době, kdy naší planetě vládnul král všech dinosaurů - Tyrannosaurus rex. Akce byla doplněna unikátním dobrodružstvím a vědomostními soutěžemi, které přinesly nejen zábavu, ale i poučení pro malé i velké.

Prvním úkolem, jak získat představu tvora žijícího před 65 milióny let, bylo sestavení dřevěného modelu stegosaura. Do práce se vrhli s horlivostí nejen děti, ale i taínkové, přidaly se i maminky. Znalosti si všichni doplnili dotykovou výstavou originálních zkamenělin z období jury a karbonu z Německa, Polska i našich nalezišť. Mimo jiného si prohlédly velký fragment stonku přesličky, z kterého vzniklo černé uhlí a zkamenělé dřevo nalezené u Plzně. Nejvíce zaujaly fosilie dinosaurů, zkamenělé kosti i celé zuby z naleziště v USA.

Cílem však s nabytými znalostmi bylo najít avízovaného Tyrannosaura rex. A že chytrost není žádné čáry, děti si dobře poradily. V šířící se vůni pečené kukuřice (popcornu), kterou indiáni konzumovali jako první, si nechaly zmalovat obličeje do jejich podoby a vrhly se do instalované dětské džungle. Jejich snaha a odvaha záhy přinesla očekávaný úspěch a za dunivého zvuku kroků a s patřičným řevem se objevil v doprovodu ošetřovatelky opravdový živý Tyrannosaurus rex.

Napětí s jeho uvítáním vystřídala představa dávné doby s bujnou tropickou vegetací, sopečnými erupcemi a tvory ohromných rozměrů. To již zasáhla jeho ošetřovatelka s ujištěním: "Nemusíte se bát! To je naše Amálka z 21. století. Její příběh sice začíná v Americe, kdy vysoce vyvinutý čich a zrak, 13krát lepší než zrak člověka a binokulární vidění z jejich praprapředků dělalo dokonalé lovce, ale naše Amálka, i když o rozměrech 2,5 x 4,3 metrů, není nebezpečná."

Pak s připomínkou Jurského parku následovala řada vzájemných otázek, v kterých děti prokazovaly získané znalosti. Majestátní česká zástupkyně tyrannosaurů rex se nechala trpělivě osahávat a hladit i početnou řadu ostrých tesáků necenila ve zlém, ale k úsměvu.

Poté se děti rozeběhly do kreativní dílny k výrobě dinosauřích magnetek a k tvoření omalovánek, které si odnesly na tento nezapomenutelný zážitek cesty do minulosti země s sebou domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám