Hlavní obsah

Falešné výkazy a zásobování narkomanů vyneslo lékaři tři milióny

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý případ s obrovským množstvím svědků (celkem 1600) uzavřeli v nedávných dnech náchodští kriminalisté. Sedmdesátiletý lékař z Náchodska si zvyšoval životní úroveň připisováním nevykonaných lékařských úkonů. K tomu si ještě přibral zásobování narkomanů opiáty. Malá domů mu vynesla přes 3 milióny korun.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Náchodští policisté ukončili přes rok trvající prověřování a zahájili trestní stíhání praktického lékaře z Náchodska a také společnosti, pod jejímž obchodním jménem provádí preventivně léčebnou péči, pro dva trestné činy.

Při vyšetřování policie zabavila tři auta a finanční prostředky na účtech v celkovém součtu okolo tří miliónů korun.

Falešná hlášení pojišťovnám

Policie lékaři klade za vinu, že v období od počátku roku 2012 do března 2015 vykazoval zdravotní výkony, které však fakticky neprovedl, ale pouze administrativně vykázal zdravotním pojišťovnám k proplacení. Podle závěrů policejního šetření takto neoprávněně vykazoval výkony 7 pojišťovnám a obdržel od nich finanční plnění ve výši bezmála 3 miliónů korun. Proto ho policie obvinila ze zločinu podvodu, na který se vzhledem k výši škody vztahuje trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

„Lékaře stíhají také pro přečin šíření toxikomanie. V nadměrné míře předepisoval bez medicínské indikace léky obsahující opiáty (tramadol), které jsou vázány na lékařský předpis. V období od roku 2012 do poloviny 2016 nejméně 7 osobám předepsal 8100 tablet tohoto léku. Za tento trestný čin lze podle zákona uložit až tříletý trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti,” informovala náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Svědků je jak obyvatel střední obce

Od zahájení policejního prověřování bylo vyslechnuto více než 1600 svědků. Policejní spis čítá 56 šanonů a obsahuje asi 28 000 listů. Celková způsobená škoda byla vyčíslena na 2 861 196,25 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám