Hlavní obsah

Fakultní nemocnice u sv. Anny začne od příštího týdně postupně obnovovat plánované operace

Novinky, Dana Lipovská

Provoz u sv. Anny v Brně se začne vracet do běžných kolejí. FNUSA před několika týdny přijala bezpečnostní opatření, která se ukázala být efektivní - je jednou z mála, kde nedošlo k plošné nákaze personálu. Pacientů s covid-19 ve vážném stavu ubývá, a tak může začít postupně obnovovat plánovanou operativu.

Foto: archiv FNUSA
Článek

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se stala jednou z nemocnic, která se stará o pacienty s onemocněním COVID-19 s těžkým průběhem. Na anesteziologicko-resuscitační klinice je nyní hospitalizováno šest takových pacientů ve vážném zdravotním stavu.

„Myslím, že se nám povedlo velmi dobře zvládnout bezpečnost zaměstnanců i pacientů. Vše máme striktně odděleno, personál používá nejvyšší třídu ochranných pomůcek. Všichni zdravotníci na anesteziologicko-resuscitační klinice jsou pravidelně testováni a všichni jsou negativní. Jako jedna z prvních nemocnic v ČR jsme instalovali u vchodu do nemocnice termokameru na měření teploty, ostatní vchody jsme pro příchozí uzavřeli. Opatření, která zpočátku vyvolala i negativní reakce, se nyní ukazují jako prozřetelná a účinná,” uvedl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Ing. Vlastimil Vajdák.

Lékaři ve sv. Anně se po celou dobu pandemie kontinuálně starají také o akutní pacienty covid negativní, nejčastěji chirurgické, neurochirurgické, interní, neurologické a další, kterých vůbec není málo.

„V současné době máme 380 hospitalizovaných. Nutno říci, že péče o tyto pacienty probíhá zcela odděleně od péče o pacienty s koronavirovou infekcí. Dočasně - do výsledku negativního testu na onemocnění covid-19 - jsou izolováni na jednotlivých pracovištích také všichni nově přijatí k hospitalizaci. To vše zvyšuje bezpečnost pacientů i zdravotnického personálu v rámci pandemie. Navíc skutečnost, že se snižuje počet nově nakažených infekcí koronaviru, a tím také počet pacientů se závažným průběhem onemocnění, nám otvírá cestu pro uvolnění anesteziologického personálu nezbytného pro běžnou operativu. Proto jsme se rozhodli postupně od 27. dubna obnovovat plánované operace,” doplnil náměstek léčebně preventivní péče FNUSA MUDr. Jindřich Olšovský.

Odborné ambulance ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně se budou nadále soustředit především na akutní pacienty. S dobou trvání omezení však pacientů, kteří potřebují fyzickou návštěvu lékaře, případně také kontrolu laboratoře (odběry), neustále přibývá, a to i v řadách chronicky nemocných.

„Pokud se jedná o ambulantní provoz, doporučuji všem pacientům, aby předem telefonicky kontaktovali svého lékaře, domluvili se s ním na dalším postupu, a tuto dohodu respektovali. Je totiž organizačně náročné skloubit požadavky na péči s dodržením všech bezpečnostních opatření, například ohledně počtu pacientů v čekárně,” dodal Jindřich Olšovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám