Hlavní obsah

Fagot, housle, vibrafon a Májovák na Landeku

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavý koncert připravuje na 24. dubna známý Symfonický dechový orchestr Májovák Karviná. V bývalých industriálních prostorách kompresorovny Landek Parku v Ostravě-Petřkovicích zahraje díla slavných českých autorů, u kterých si letos připomínáme významná výročí jejich úmrtí.

Foto: archiv: Májovák
Článek

Julius Fučík je vedle Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bedřicha Smetany jedním z nejhranějších českých skladatelů ve světě. Vždyť kdo by neznal jeho slavná díla, jako jsou Vjezd gladiátorů nebo Florentinský pochod. Právě v letošním roce si připomínáme rovných 100 let od jeho skonu.

Májovák na tomto koncertě ale sáhl do jeho rozsáhlého díla hlouběji a vybral méně známou skladbu, Concertino pro fagot, které zazní v instrumentaci Karla Bělohoubka. Virtuózního sólového partu se ujme ostravský fagotista, letošní absolvent magisterského studia Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a jednatel orchestru Moravskoslezská Sinfonietta Jan Soukup. Za dirigentský pult se v tomto případě postaví velký propagátor a znalec Fučíkova díla, velitel a hlavní dirigent Ústřední hudby Armády České republiky pplk. Jaroslav Šíp.

Dalším českým autorem, i když v tomto případě můžeme hovořit spíše o česko-americkém autorovi, kterého si na koncertě připomeneme, je Václav Nelhýbel. Není bez zajímavosti, že se jedná o rodáka z nedaleké Polanky nad Odrou.

Velkou část svého života prožil právě ve Spojených státech amerických, kde komponoval zejména pro symfonické dechové orchestry, kde jeho dílo získalo hlavně mezi univerzitními bandy značnou popularitu a těší se jí dodnes. U nás je dosud poněkud opomíjeno, a proto ho Májovák na svém koncertě rád připomene jednou z jeho nejhranějších skladeb, která má název Preludium a Fuga. Letos je tomu právě 20 let, kdy Václav Nelhýbel odešel do muzikantského nebe.

I další program koncertu se ponese v duchu prolnutí západní, potažmo americké dechové hudby s tou českou. Jako sólista se představí Jan Nepodal, v současnosti student Janáčkovy konzervatoře Ostrava, v zajímavé skladbě ovlivněné jazzovým nádechem Tribute to Lionel (autor André Weignein), která je napsána pro sólový vibrafon s doprovodem orchestru. Dojde i na poněkud netradiční spojení dechového orchestru a sólových houslí. V jímavé melodii Johna Williamse ze soundracku k filmu Schindlerův seznam se jako sólista blýskne Roman Herodes, člen skupiny 1. houslí Janáčkovy filharmonie Ostrava.

V dalším programu koncertu zazní díla českých skladatelů Evžena Zámečníka (Ozvěny tance), Pavla Staňka (Amen) i autorů zahraničních, jako jsou Tylman Susato (The Danserye), Bert Appermont (Noah´s Ark). Zazní také například slavný Danzón č. 2 Arturo Marquéze, známý především z interpretace dirigenta Gustavo Dudamela.

Májovák, jako orchestr, který se hlásí ke svým hornickým kořenům a tradicím, pochopitelně nemůže zapomenout ani na klasické hornické melodie, které na závěr rozezní právě bývalé havířské prostředí. Ve velké směsi těchto písní Májováku pomůže Komorní sbor Permoník Karviná a jak věříme, i celá řada posluchačů.

Celý koncert umělecky připravuje šéfdirigent Májováku Ondřej Packan, který se také na koncertě představí za dirigentským pultem.

Koncert se koná v neděli 24. dubna od 16.00 hodin, vstup na koncert je volný. Vstupenky na akci je možno dopředu rezervovat na e-mailu vstupenky.majovak@seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám