Hlavní obsah

Evropská panská sídla představí nová výstava Muzea Komenského v Přerově

Novinky, Romana Nitková
Aktualizováno

Výběr fotografií z nejrůznějších hradních lokalit střední Evropy představí předseda zlínské pobočky Klubu Augusta Sedláčka MUDr. Jiří Hoza. Fotky doplní perokresby z dílny Milana Zikmunda a samostatnou částí výstavy bude výběr historických pohlednic panských sídel ze sbírky Lubomíra Vyňuchala.

Foto: Lucie Mazáčová

Výstava Muzea Komenského v Přerově: Příběhy hradů… Komentované fotografie, perokresby a historické pohlednice evropských panských sídel

Článek

Před 22 lety byla ve Zlíně založena pobočka Klubu Augusta Sedláčka. Členové tohoto spolku se věnují, ať již na profesionální nebo amatérské úrovni, historii, bádání a navštěvování feudálních sídel, výzkumům a konzervaci torzální architektury.

Výstava Příběhy hradů prezentuje především výstupy dlouhodobých aktivit tří jeho členů. Samotné popisky k jednotlivým fotografiím, perokresbám a pohlednicím doplní celá řada rozšiřujících komentářů, soustředěných v několika svázaných sešitech. Návštěvníci se mohou těšit také na další drobné předměty z muzejních i soukromých sbírek, hrací doplňky (dřevěné kostky a velkoformátové pexeso s motivy hradů) či ukázky „hradařské“ literatury.

Na doprovodných panelech můžete očekávat stručné představení nejvýznamnějších osobností české kastelologie, věnujeme vzpomínku „otci myšlenky“ založení zlínské pobočky KAS, PhDr. Jiřímu Kohoutkovi, CSc., připomeneme „Hrady spatřené“ našeho romantického básníka Karla Hynka Máchy a shrneme patřičné informace z oblasti filatelie, filokartie, notafilie i numismatiky.

Malá část výstavy bude speciálně věnována dvěma objektům. K přerovskému muzeu neodmyslitelně patří hrad Helfštýn, a tudíž vůbec největší exponát zde představuje dosud nikdy nevystavovaný, velký obraz z muzejní sbírky s pohledem na hradní kopec i s obcí Týn nad Bečvou. Jedná se o olejomalbu neznámého autora, datovanou do poloviny 19. století.

Za druhým objektem také netřeba vážit dlouhou cestu. Hrad Lukov v Hostýnských horách vždy byl a je Mekkou zlínských „hradařů“. Mezi drobné zajímavosti bude patřit rovněž pohlednice hradu Velhartice z roku 1961, kterou ze své chaty v podhradí poslal svému hereckému kolegovi Václavu Tréglovi Jan Werich. 

A pokud snad na výstavě objevíte sošku svaté Barbory, tak vězte, že tato světice byla nejen patronkou celé řady povolání, ale rovněž ochránkyní hradů, pevností a věží. Nebude chybět ani výběr poezie a citáty známých osobností na téma „hrady“.

Ostatně samotný název výstavy je vlastně začátkem citátu spisovatele Eduarda Petišky z knihy Čtení o hradech: „Příběhy hradů jsou příběhy lidí a kámen a val i věže dědí po lidech duši.“ Nezbývá než dodat: „Vzhůru na hrady!“ A případně také na přednášky, neboť v rámci doprovodného programu se uskuteční hned tři, resp. každý měsíc jedna. 

Výstavu zahájí vernisáž, která se uskuteční ve středu 1. března v 17 hodin ve Slavnostní zámecké síni města Přerova. S pásmem slova a hudby vystoupí Čestmír Beťák a Ivan Němeček. Výstavu Příběhy hradů… Komentované fotografie, perokresby a historické pohlednice evropských panských sídel můžete navštívit v Galerii a v Malém sále pod věží přerovského zámku až do 4. června.

Další informace: Lubomír Vyňuchal; tel. 581 250 542 

Další informace: Lubomír Vyňuchal; tel. 581 250 542 e-mail: vynuchal@prerovmuzeum.cz                                             

Reklama

Výběr článků

Načítám