Hlavní obsah

Eurorando 2011 v České republice vrcholí

Novinky, Břetislav Boháč

Evropská asociace turistických klubů (EWV-ERA-FERP) byla založena v roce 1969 se sídlem v tehdejší NSR. V současné době sdružuje 54 turistických spolků z 29 evropských států. Tyto spolky mají dohromady zhruba šest miliónů členů.

Foto: Josef Čigelský

Labští vodníci

Článek

Celoevropské setkání turistů pod názvem EURORANDO se koná jednou za pět let. První ročník se uskutečnil v roce 2001 ve francouzském Štrasburku, druhý v roce 2006 v Českých Budějovicích a nyní je před námi již třetí ročník, který organizují Španělé ve městech Almeria a Granada ve dnech 7. až 16. říjnu 2011 a který bude mít své slavnostní vyvrcholení v Granadě.

Cyklus turistických akcí s motivem vody, u nás pod názvem Voda ze střechy Evropy, vyvrcholil v sobotu 9. července setkáním turistů, které se uskutečnilo na břehu naší největší řeky Labe v Děčíně.

Více než dvě stovky účastníků přihlíželo slévání vzorků vod ze všech čtyř významných povodí naší republiky. Vodnická rodina z Labe kontrolovala správnost slévaných vzorků vod, folklórní soubor Lužičan z Krásné Lípy osvěžil setkání hudbou a tancem, tomu všemu přihlíželi zástupci magistrátu města Děčína i vedení KČT. Akci zorganizoval odbor Klubu českých turistů Děčín a KČT oblast Ústeckého kraje.

Prameny, studánky, potůčky, říčky i řeky z povodí Odry, povodí Moravy, povodí Vltavy i povodí Labe byly od podzimu 2010 němými, ale zato životodárnými svědky turistických pochodů, splutí řek a setkávání přátel aktivního pohybu v přírodě. Takřka dvou set akcí se u nás zúčastnilo přes 17 tisíc turistů, řada akcí byla s mezinárodní účastí turistů ze Slovenska, Polska, Rakouska i Německa.

Voda z České republiky poputuje v říjnu na závěrečné slití vod evropských řek do Lví kašny v Alhambře. Přejeme Vodě ze střechy Evropy šťastnou cestu do Španělska.

Další informace můžete najít na některé z následujících stránek:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám