Hlavní obsah

Europoslanec Kožušník besedoval s pardubickými gymnazisty

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslanec Edvard Kožušník navštívil společně s Miroslavem Pochem a Tomášem Zdechovským Gymnázium Pardubice Mozartova. To vše v rámci projektu Kavárna Evropa. Studentům také ukázal svůj "menstruační kalendář" - jak sám pracovně nazývá nabitý kalendář Evropského parlamentu, který má každý poslanec.

Foto: Kavárna Evropa

Kavárna Evropa

Článek

Ve čtvrtek 13. března se v Pardubicích uskutečnily dvě besedy projektu Kavárna Evropa, který si klade za cíl zvýšit informovanost studentů středních škol, ale i široké veřejnosti, o právech občanů Evropské Unie a podnítit jejich aktivní účast na demokratickém životě v EU.

Obou besed organizovaných obecně prospěšnou společností Eutis se zúčastnil Edvard Kožušník, poslanec Parlamentu Evropské unie, Miroslav Poche, zastupitel Hlavního města Prahy a Tomáš Zdechovský, ředitel evropské vzdělávací instituce WIFI v ČR.

Hosté nejprve navštívili Gymnázium Pardubice Mozartova, kde proběhla beseda se studenty 3. a 4. ročníku. Všichni hosté řekli pár slov na úvod, na která plynule navázala diskuze se studenty. Atmosféra besedy byla odpovídající prostředí gymnázia a vedla se v přátelském a uvolněném duchu, možná i proto se studenti velmi aktivně zapojili do debaty.

Jedním z prvních témat, které studenti otevřeli, byla pomyslná vzdálenost Evropských institucí a politiků běžným občanům v Pardubicích. Europoslanec Kožušník na to reagoval ukázáním svého pracovního kalendáře, pevně daného harmonogramu zasedání Evropského parlamentu, kterého se na rozdíl od poslanců našeho parlamentu musí účastnit.

Zdůraznil také, že europoslanci mají vymezený čas na práci ve své mateřské zemi. Studenty pobavil tím, že kalendář osobně nazývá jako menstruační kalendář, jelikož jsou na něm zasedání Evropského parlamentu vyznačeny rudou barvou a konají se jednou do měsíce. Řešily se ale vážnější otázky - budoucí směřování EU, občanství EU, zahraniční politika a další.

Druhá beseda se uskutečnila v centru města v kavárně s příznačným názvem Kavárna Evropa, kde se pozvaní řečníci setkali s veřejností. Zde proběhla bohatá diskuze na nejrůznější evropská témata i "přestřelka" odpovědí na dotazy z publika. Ty směřovaly na integrační proces Evropské unie, situaci na Ukrajině, společnou obrannou politiku, ale i na vnímání Evropského občanství.

Projekt Kavárna Evropa, v rámci kterého obě besedy v Pardubicích proběhly, je realizovaný Eutis o.p.s. ve spolupráci s dalšími partnery a je podpořen Zastoupením Evropské komise v ČR. Obdobné besedy proběhnou v sedmi městech po celé republice. Účastníky besed budou zejména europoslanci či osoby, které mají zkušenosti s problematikou EU.

Další informace naleznete také na facebooku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám