Hlavní obsah

Europoslanec Jaromír Štětina navštívil Plzeň

Novinky, Veronika Štruncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslanec za TOP 09 a STAN Jaromír Štětina se ve středu 30. března na pozvání Gymnázia Luďka Pika zúčastnil v Plzni besedy se studenty humanitních seminářů posledních ročníků.

Foto: Eva Šafránková

Jaromír Štětina při debatě se studenty Gymnázia L. Pika

Článek

Jaromír Štětina odstartoval návštěvu Plzně debatou se studenty Gymnázia Luďka Pika. Hovořilo se především o jeho zkušenostech válečného reportéra, řeč však přišla také na aktuální dění u nás i v Evropě a důležitosti demokracie a dodržování lidských práv. Během své návštěvy Plzně uctil také památku generála Heliodora Píky.

„Setkání se studenty bylo pro mne důležité. My staří vlci potřebujeme vědět, co si mysli mladší. Zejména, když si mysli něco jiného,” řekl Jaromír Štětina, spisovatel a bývalý dlouholetý válečný zpravodaj, který v současné době zastává post místopředsedy podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost.

Po debatě s gymnazisty se Jaromír Štětina odebral v doprovodu předsedy plzeňské TOP 09 Ondřeje Ženíška a místostarosty centrálního plzeňského obvodu za TOP 09 Radoslava Škardy uctít památku v Plzni popraveného generála Heliodora Píky. Společně položili květiny k pamětní desce na zdi borské věznice připomínající jeho justiční vraždu v roce 1949.

„Za zdmi plzeňské věznice byl vězněn Václav Havel a v roce 1949 popraven hrdina druhé světové války generál Heliodor Píka. Jejich životní příběhy a zinscenované procesy by nám měly být mementem zločinů komunistického režimu. Zinscenované procesy politických vězňů tehdejšího komunistického Československa v mnohém připomínají praktiky současného Ruska. Příkladem za všechny může být nedávný soudní proces s ukrajinskou pilotkou Nadjou Savčenko. Je třeba si uvědomit, že lež je součástí vrcholné politiky Ruska,“ řekl Jaromír Štětina, který je i držitelem Ceny 1. června.

Tu uděluje Rada města Plzně pravidelně od roku 1993 za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize.

V závěru dne měl europoslanec v plánu neformální debatou se členy plzeňské TOP 09 a návštěvu pivovaru Plzeňský Prazdroj. Tu absolvoval společně s členy TOP týmu Plzeň, který je mládežnickým spolkem TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám