Hlavní obsah

Esperantské babí léto ve Skokovech

Novinky, Eva Pánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát do roka se ve Skokovech v Českém ráji konají esperantské semináře. Letošní podzimní pořádá od 11. října mladoboleslavský esperantský klub doktora Josefa Hradila a měl by být trochu jiný než třicet předešlých.

Foto: Eva Pánková

Účastníci jarního semináře

Článek

Český ráj je místem hojně navštěvovaným cizinci. Esperantem se prý dnes dá domluvit asi v 90 státech, tak se organizátoři podzimního setkání rozhodli vytvořit esperantského průvodce, zatím jen po nejbližším okolí vesnice Skokovy. Celý týden v dopoledních hodinách budou do esperanta překládat texty o přírodních a historických památkách - o hradu Valečov, Drábských světničkách, Vyskeři, Mužském, Kopicově statku v Kacanovech a řadě dalších.

V odpoledních hodinách za hezkého počasí si autoři průvodce některé trasy projdou, aby texty doplnili fotografiemi, ale aby i zjistili, a následně zaznamenali do mapy, kam se dá bez problémů dojet na invalidním vozíku. Kde a jaké se nabízí turistům občerstvení.

V pozdějším odpoledni se budou konat výtvarně řemeslné dílny (zdobení vánočních perníčků, korálkové vánoční ozdoby, hvězdičky z obálek čajových sáčků, vánoční vystřihovánky do oken apod.). Na večery jsou připraveny přednášky (i v češtině) a videozáznamy z velkých esperantských akcí z celého světa.

Určitě zbude i trochu času na docela obyčejné povídání u šálku čaje nebo sklenky vína, na písničku, zpívanou česky, v esperantu nebo francouzsky. Většina účastníků bude z Čech, ale účast přislíbili i esperantisté z Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám