Hlavní obsah

Esoterikou ovlivněné akustické tóny kapely Jistem zazní píseckou Trojicí

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na programu písecké koncertní síně Trojice je na závěr dubna připraveno vystoupení seskupení Jistem, kde se v obsazení mísí mužský i ženský prvek, a to nejen ve zpěvu, ale i v nástrojovém obsazení.

Foto: archiv
Článek

Formace Jistem je aktivní již více než deset let, autorem hudby, aranží i textů je kytarista a zpěvák Václav Novák. Dalšími členy souboru jsou Renata Němejcová - lyra, kytara, zpěv, Iva Tisotová - housle, Vendula Járová housle, Pavel Běle - perkuse, zpěv, Miluška Mičková - violoncello, Margareta Brabcová - zpěv, flétny, Petra Tůmová - zpěv a Veronika Bockay - zpěv.

Ne vždy se kapela prezentuje v plné sestavě, některé posily jsou povolány k nástroji například při vánočních koncertech.

Právě zmíněnou vánoční tematiku dokumentuje Jistem v nahrávce Radost mysle vánoční - vánoční mše z Radomyšle, kterou se od roku 2008 prezentují v patřičný čas na půdě kostelů. Libreto napsal básník a editor Ondřej Fibich, pražský rodák, aktivní již v dobách totality coby samizdatový autor a vydavatel, v současnosti usazený již trvale ve Strakonicích.

Jako určité krédo své tvorby uvádí kapela myšlenky filozofa Rudolfa Steinera (25. února 1861, Kraljevec, Rakousko-Uhersko – 30. března 1925, Dornach u Basileje, Švýcarsko), a to zejména v souvislosti s esotericky nahlíženou anthroposofií, které je vlastně výchozí platformu pro waldorfskou pedagogiku.

Přes tyto učené výrazy jde muzikantům o hledání a nabízení harmonie mezi životem a hudbou, a to v rovině, kdy melodie je vlastně myšlenka oscilující šedou kůrou mozkovou, harmonie obohacuje lidské srdce citem a rytmus iniciuje pohyb končetin. Finálním výsledkem pak je sdílení radosti a pocitů aktérů na pódiu a posluchačů.

Koncert proběhne ve čtvrtek 27. dubna od podvečerních 18 hodin, pořádá CKMěstaPísku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám