Hlavní obsah

Erb je znamením toho, že víme, kde máme domov, řekl na slavnosti v Dobrušce Mons. Josef Socha

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní odevzdání oficiálních znaků a razítek římskokatolickým farnostem Přepychy, Opočno a Dobruška se uskutečnilo v dobrušském kostele sv. Václava 16. června.

Foto: Dana Ehlová

Účastníci odevzdání znaků farnostem Přepych, Opočno a Dobruška. Dřevořezbu znaku farnosti Dobruška drží děkan Augustín Slaninka a Mons. Josef Socha.

Článek

Po společném příchodu představitelů církve, farností a samospráv z Přepych, Opočna a Dobrušky do kostela sv. Václava zahájil slavnost děkan Augustín Slaninka, který připomněl, že křesťanství je tu už tisíc let, ale až nyní budou mít farnosti Přepychy, Opočno a Dobruška své oficiální znaky a razítka.

Významnému aktu byl osobně přítomen Mons. Josef Socha, generální vikář Královéhradecké diecéze. Ve svém vystoupení hovořil o smyslu symbolů, vzniklých v době informatiky, kybernetiky, kdy se informace předávají jinými způsoby a na důležité listiny se už dávno nepoužívá pečetidlo. Podle jeho slov se nové znaky dotýkají skutečností daleko hlubších – erb má bohatší řeč než informace, proběhne člověkem ve všech stupních jeho existence a dotkne se rozumu, vůle i citů.   

Mons. Socha také zdůraznil, že nové erby vycházejí z historie Přepych, Opočna a Dobrušky a cílem autora bylo zachytit v nich vše podstatné, co tam patří. „Erby jsou také znamením toho, že víme, kde máme domov, protože každý z erbů je jedinečný, jediný na světě, každý je také uměleckým dílem,“ zdůrazni Mons. Josef Socha.

V průběhu slavnosti byly nejprve zmíněny nejpodstatnější okamžiky ze života sv. Prokopa i sv. Václava a význam Nejsvětější Trojice, jimž jsou kostely v Přepychách, Dobrušce a Opočně zasvěceny. Poté se přítomní vizuálně i slovně seznámili s erby a razítky jednotlivých farností, jejichž zástupci spolu s představiteli samospráv převzali dekrety o udělení symbolů z rukou generálního vikáře Josefa Sochy. Velice působivě vyzněly písně věnované sv. Prokopu, Nejsvětější Trojici a chorál sv. Václava za doprovodu varhan a sboru většiny přítomných. Fanfáry v podání Dobrušského žesťového sdružení jednotlivé akty ukončily.     

Znaky:

Přepychy

Blason (erb): Ve stříbrném štítu vyniká ze zeleného obloukovitého pažitu berla přirozené barvy, z nich vychází zlatý řetěz, podložený černými, stříbrně lemovanými křídly se stříbrnými blánami. Vše převýšeno černým kloboukem s jedním černým střapcem.

Výklad: Stříbrný štít se zeleným kopcem připomíná obec Přepychy. Berla, řetěz a dračí křídla připomínají zkrocení ďábla sv. Prokopem, který je patronem zdejšího farního kostela. Jelikož se jedná o farnost, je znak převýšen kloboukem s jedním střapcem.

Opočno

Blason: V modrém štítě nad zeleným obloukovitým pažitem, zlaté Boží oko, obklopené paprsky. Vše převýšeno černým kloboukem se dvěma střapci černé barvy.

Výklad: Modrý štít s kopcem byl převzat ze znaku obce Opočno. Zářící Boží oko odkazuje na farní kostel v Opočně – kostel Nejsvětější Trojice. Jelikož se jedná o děkanství, je znak převýšen kloboukem se dvěma střapci. 

Dobruška

Blason: Štít dělený. V horním modrém poli knížecí koruna. V Dolním červeném poli dvě stříbrná břevna pokosem. Vše převýšeno černým kloboukem se dvěma střapci černé barvy.

Výklad: Horní polovina štítu odkazuje k sv. Václavu, kterému je zasvěcen děkanský kostel v Dobrušce. V dolní polovině štítu je znak pánů z Dobrušky. Jelikož se jedná o děkanství, je znak převýšen kloboukem se dvěma střapci. Použitá symbolika vychází ze znaku děkanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám