Hlavní obsah

Epidemiologové otestují dva tisíce lidí na Strakonicku a Písecku

Novinky, Petr Pokorný

Jihočeský kraj připravil společně s krajskou hygienickou stanicí, nemocnicemi ve Strakonicích a Písku a společností OIG Power průřezovou srovnávací studii přítomnosti protilátek koronaviru SARS-CoV-2 mezi obyvateli Strakonicka a Písecka.

Článek

Plošné testování se uskuteční jak v běžné populaci obyvatel obou okresů, tak v profesních skupinách skupinami z první linie boje proti koronaviru. Mezi zdravotníky, hasiči, policisty, pokladními, řidiči z povolání a dalšími profesemi.

„Je to velmi dobrá zpráva pro Jihočechy. Podařilo se nám v krátké době spojit síly a společně zorganizovat regionální studii, kterou vnímám jako logické pokračování našeho boje s koronavirem. Chtěla bych poděkovat všem, kteří nad rámec svých denních povinností při řešení epidemie našli sílu a připravili reprezentativní výzkum, který nám pomůže lépe poznat dopady infekce přímo mezi občany našeho kraje včetně těch v první linii,“ okomentovala start rozsáhlé studie jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

V každém z okresů bude v období mezi 4. a 15. květnem otestováno tisíc dobrovolníků, kteří se mohli přihlásit prostřednictvím webových portálů nemocnic a vyčkat, zda je zpracovatelé v souladu s designem studie vyberou, osloví a naplánují termín. Pro studii jsou totiž potřeba zástupci konkrétních profesních i věkových skupin.

„Pro nás epidemiology je důležité poznat, jaká je přítomnost přirozeně získané imunity v populaci. Od toho se odvíjejí kroky, které musíme učinit pro dosažení řízeného průběhu onemocnění. Proto potřebujeme získávat další informace a data a proto jsme se také podíleli na designu této první regionální studie, která nám přinese řadu validních zjištění,“ konstatovala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Studie zjišťuje situaci v jihočeských okresech s nejnižším a nejvyšším relativním výskytem pozitivity, i když k okresu Strakonice, který dlouhodobě vykazoval nejvyšší výskyt v přepočtu na počet obyvatel, se v relativních číslech postupně dotáhlo i Prachaticko.

Odběr žilní krve pro profesní skupiny se uskuteční v úterý 5. května ve Strakonicích a ve čtvrtek 7. května v Písku. Termíny pro ostatní zájemce ve věku mezi 5 – 89 lety, kteří nesmí mít v době odběru žádné příznaky onemocnění, si řídí a domlouvají ve svých okresech samy nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám