Hlavní obsah

Enkaustické obrázky Naděždy Randové podněcují fantazii návštěvníků infocentra v Toužimi

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 1. dubna proběhla vernisáž výstavy obrázků amatérské výtvarnice Naděždy Randové z Ostrova. Jsou tvořeny technikou malby rozžehlovanými barevnými vosky. Obrázek můžete pověsit, z které strany chcete, a stále v něm vidíte něco nového.

Foto: Vladimír Uhlíř

Každý, kdo se na obrázek dívá, si ho může postavit, jak chce - na šířku, na výšku nebo třeba na roh. Proto je tu i obrázek pověšený za roh.

Článek

Dalším ze zajímavých počinů toužimského infocentra je výstava enkaustických obrázků amatérské výtvarnice Naděždy Randové z Ostrova. Své obrázky tvoří technikou známou už ve starověku zvanou enkaustika.

Ve středu 1. dubna v 17 hodin útulné prostory infocentra zaplnili návštěvníci vernisáže. Na úvod výstavy zahrály malé flétnistky ze Základní umělecké školy Toužim. Naděždu Randovou, autorku vystavených obrázků představil přítomným Jiří Schierl, předseda spolku Pod střechou, který se stará o obnovu poutního kostela ve Skocích.

„Naďu jsem poznal před několika lety ve Skocích jako jednu z dobrovolnic, která tam pomáhá v našich aktivitách. Jednoho dne do kostela přinesla své obrázky. Tak nesměle nám je tam představila. A protože se nám obrázky líbily, tak vznikl nápad, že by byla škoda, aby je měla někde doma, a že by stálo za to ukázat je širšímu publiku. A tak se vlastně zrodil nápad udělat výstavu tady u nás v Toužimi v infocentru,” vysvětlil Jiří Schierl a předal slovo výtvarnici Nadě Randové.

Ta poděkovala všem přítomným, že přišli, a pokračovala: „Kdysi jsem tyhle obrázky objevila, ale tu techniku jsem neznala. Tak mě zaujala, že jsem se pustila do hledání. Na těch obrázcích a vůbec na té technice se mi líbí, že nikdy neuděláte dva obrázky stejné, každý je originál. Nikdy netuším, co z toho vznikne. Každý, kdo se na obrázek dívá, si ho může postavit, jak chce - na šířku, na výšku nebo třeba na roh. Proto je tu i obrázek pověšený za roh.”

Enkaustika, slovo pochází z řečtiny, je malířská technika antického původu, při níž se užívalo barviv míchaných se zvlášť připraveným včelím voskem. Používala se k výzdobě a impregnaci lodí, keramiky i k nástěnným malbám. Současná doba dala této technice další rozměr díky mnohem jednodušší manipulaci s vosky a široké škále nádherných zářivých barev.

Moderní nástroj - enkaustická žehlička - přidala enkaustickému malování další rozměr: jistou „náhodnost“ při tvoření. Při tvorbě rozmanitých abstraktních obrázků se tak, podobně jako u automatické kresby, přenáší beze všech pochyb na papír odraz našeho vědomí i myšlenek, barev aury i poselství z vyšších rovin. To vše navíc velmi rychle, bezprostředně a ve fantastických tvarech a barvách.

Obrázky Naděždy Randové malované enkaustickou technikou podněcují představivost návštěvníků každého věku. Uprostřed infocentra si pak můžete prohlédnout pod klenbou stropu zavěšený věčný kalendář také malovaný enkaustikou.

Jestli chcete vstoupit do světa fantazie tvarů a barev, navštivte infocentrum v Toužimi. Otevřeno má od úterý do pátku od 9:00 do 18:00. Výstava potrvá do konce dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám