Hlavní obsah

Endoprotézu ramene začali operovat v Krajské nemocnici T. Bati před šesti lety

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ortopedické oddělení Krajské nemocnice T. Bati je jediné v kraji, které se systematicky věnuje endoprotetice ramene. Letos v únoru je to šest let, kdy lékaři ve Zlíně pacientovi poprvé voperovali endoprotézu ramenního kloubu.

Foto: Adéla Čuříková

Lékař a operatér MUDr. Jiří Laštovka z Ortopedického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně

Článek

Endoprotetika ramenního kloubu se ve světě začala rozvíjet od roku 1985, do té doby bylo rameno pro endoprotézu "zakázaným kloubem".

„My v současné době nahrazujeme poškozenou chrupavku ramene umělými kloubními povrchy jen v případech, kdy je zachována tzv. rotátorová manžeta. To je šlacha, která umožňuje rotaci paže a zejména centraci hlavice pažní kosti do jamky lopatky,” uvedl MUDr. Jiří Laštovka, zástupce primáře Ortopedického oddělení KNTB.

Endoprotéza ramene není tak častou operaci jako je tomu u kyčelního nebo kolenního kloubu. V Krajské nemocnici T. Bati se ročně jedná o maximálně deset pacientů.

„Není to nosný kloub a degenerativní změny zde probíhají daleko pomaleji. Ramenní kloub je navíc nejpohyblivějším kloubem v těle, pacient je schopen tolerovat značné omezení pohybu a kompenzovat jej zvýšeným pohybem v okolních kloubech,” popsal MUDr. Jiří Laštovka a dodal, že pacienti jsou často ve vyšší věkové skupině a musí zvládnout kromě vlastního zákroku také dlouhodobou a náročnou rehabilitaci.

Výsledek pak ovšem stojí za to, pacient se většinou po půl roce vrátí k běžné hybnosti ramene.  

Reklama

Výběr článků

Načítám