Hlavní obsah

Emauzy, úložiště korunovačních klenotů, málem zničil americký nálet

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec války byl na spadnutí, místo něj padaly na Prahu pumy z amerických bombardérů. Psal se 14. únor 1945, dodnes se vedou diskuse, zda si opravdu piloti spletli Prahu s Drážďany.

Foto: Vratislav Konečný

Klášter Na Slovanech zvaný Emauzy, kostel je zasvěcený Panně Marii, sv. Jeronýmovi,Cyrilovi a Metodějovi

Článek

Místo továrny na stíhače tanků

Nutno ale podotknout, že v metropoli, na Smíchově, se stále vyráběly nejlepší stíhače tanků, které zatápěly Rusům i Spojencům, obávané hetzery. To byl cíl náletu, zrovna jako továrny ve Vysočanech a Libni.

Místo Smíchova padly bomby na pravý vltavský břeh, zabily desítky Pražanů a způsobily materiální škody.

Název podle evangelia

Mimo jiné pobořily část kláštera na Slovanech, založeného roku 1347 Karlem IV. Tato významná památka je trochu opomíjená, přitom se tu psala význačná část naší historie. Betonové věže v průčelí se zlatými špicemi jsou výsledkem architektonické soutěže na dostavbu z šedesátých let minulého století.

Rekonstrukční práce byly svěřeny prof. ČVUT Oldřichu Štefanovi. Dvaatřicet metrů vysoké věže vystavené podle návrhu ing. arch. F. M. Černého mají zakončení z 1,3 kilogramů 24karátového zlata.

Obrovský klášter, který do roku 1989 sloužil jako sídlo Akademie věd a kožní klinika, je neprávem opomíjenou památkou. Přitom se jedná jediný slovanský klášter Karla IV. Emauzský dostal název podle cesty Ježíše do Emauz, vysvěcen byl v den, kdy se četlo evangelium o setkání Krista s učedníky v Emauzích.

Sběratel relikvií Karel

Za císaře Karla měl klášter výjimečné postavení. Stál na okraji Dobytčího trhu, nynějšího Karlova náměstí, kde vášnivý sběratel relikvií každoročně nechával ve dřevěné věži vystavovat sbírku ostatků a s nimi korunovační klenoty. Pro ty nechal císař v klášteře zbudovat úkryt.

Panovník tak lákal věřící k návštěvě Prahy, pokoukání nebylo zadarmo. Karel marketing uměl dokonale. Stavba stála prý tolik, co kamenný, později zvaný Karlův most.

Přečetl to až car Petr Veliký

Klášter založil pro benediktinské mnichy z Dalmácie a Chorvatska, kteří používali staroslověnštinu. V klášteře bylo vynikající scriptorium, opis knih. Jeden z jeho výtvorů, známý Remešský evangeliář se dostal až do Remeše, kde na něj po staletí přísahali francouzští králové.

Cyrilice jim připomínala zřejmě hebrejštinu, text nikdo nedokázal přečíst, brali knihu jako Písmo svaté. Z omylu je vyvedl až ruský car Petr, který tu byl na návštěvě. Francouze to sice zaskočilo, ale evangeliář nezatratili. Stále je součástí královského pokladu.

Pokud čekáte při návštěvě vrcholnou gotiku, budete zaskočeni, nejprve kostel zbarokizovali španělští benediktini z Montserattu... Ale to nebyl konec.

Moderní výzdoba

Klášter si přizpůsobili moderně jiní benediktini, kteří se sem nastěhovali z jihoněmeckého Beuronu po roce 1880. Jejich opat založil tzv. beuronskou malířskou školu, výsledek je pseudogotický, V klášteře bylo středisko církevního zpěvu gregoriánských chorálů.

Zvláště cenné jsou gotické nástěnné malby, hodně fragmentární, v chodbách a kapitulní síni. Nápis v chorvatské hlaholici patrně z Desatera přikázání je jediným dokladem této epigrafie nejen u nás, ale i v západoslovanských zemích. Do Emauz chodil na kázání i Jan Hus.

Reklama

Výběr článků

Načítám