Hlavní obsah

Ekologické Velikonoce? V Hustopečích spojili svátky jara s oslavou Dne Země

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Včelí vosk, lýko nebo bláto. Přírodní zdroje se staly hlavním materiálem pro malování kraslic, pletení pomlázek i výrobu dalších velikonočních nezbytností na tradičním velikonočním Jarnění v Hustopečském M-klubu v neděli 21. dubna.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Velikonoční vajíčka malovaná blátem?

Článek

„Ten nápad se sám nabízel. Jarnění pořádáme každý rok, a protože Velikonoce letos připadly na celkem pozdní datum, tak jsme spojili příjemné s užitečným a myslím, že se to vyplatilo,” popisuje nápad na ekologické odpoledne pedagožka Centra volného času Pavučina Ingrid Florusová.

Den Země se slaví každoročně na 22. dubna a do jeho oslav se zapojuje více než 140 zemí po celém světě. Jeho cílem je upozornit na nejpalčivější problémy přírody a podpořit veřejný zájem o problematiku životního prostředí. Česká republika se do oslav zapojuje od roku 1990 a velká města i vesnice tak pořádají jarmarky, festivaly, pochody, soutěže, koncerty, úklidové práce a jiné aktivity.

„Velikonoce vychází ze starých tradic, takže obecně používají a využívají přírodní zdroje i v podstatě ekologické metody. Ale bohužel žijeme v době plastové a pro mnohé je jednodušší nakoupit si umělé pomlázky nebo čokoládová vajíčka balená v igelitu, ideálně s hračkou uvnitř. A to je velká škoda. Proto tu dnes ukazujeme, že používání přírodních zdrojů není nijak omezující, přírodě to pomůže - a navíc je to zábava,” říká s nadějí v hlase Florusová. 

Na Velikonočním jarnění tak měli návštěvníci možnost vyzkoušet například malování velikonočních vajíček blátem. „Je to velice jednoduché a stylové, dětem se to moc líbí. Prostě si naředíte keramickou hlínu, vytvoříte takové blatíčko, které potom štětcem nanesete na vajíčko. Během chvíle na slunci pak bláto zaschne a párátkem či špejlí do něj pak vyrýváme ornamenty. Jedinou nevýhodou je, že při koledování nesmí pršet,” směje se Florusová.

Ani další výtvarná stanoviště se neubránila eko vlně. „Místo lepidel používáme včelí vosk, místo pentlí lýko, místo plastových dekorací papírové květy, perníčky máme napečené bez fosfátů s nefalšovaným včelím medem a vrbové proutí máme dovezené až z Vysočiny,” uvedla Florusová. 

Příjemné odpoledne tak návštěvníkům v teplém jarním počasí příjemně ubíhalo a všichni si pochvalovali, že po skončení letošních Velikonoc budou moci všechny zbylé propriety z letošního Jarnění vhodit do popelnice s nápisem BIO odpad.

Reklama

Výběr článků

Načítám