Hlavní obsah

Egyptolog Daniel Šichan představí české objevy v zemi faraonů

Novinky, Jana Rutarová

Ve čtvrtek 3. září se v sále polických Pellyho domů uskuteční přednáška, jejímž tématem bude země na Nilu a významné objevy, které v ní uskutečnili čeští egyptologové. Náchodský rodák Daniel Šichan se osobně zúčastnil několika expedic.

Foto: archiv Daniela Šichana

Egypt

Článek

Přednášející Mgr. Daniel Šichan (narozen 1979 v Náchodě) vystudoval v letech 2006 až 2012 obor Egyptologie – historie na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity v Praze.

Už jako student se v roce 2009 poprvé zúčastnil archeologické expedice Českého egyptologického ústavu v Praze a Káhiře na lokalitě Abúsír, která leží přibližně 30 km jižně od Káhiry. Během této sezóny se podílel na dokončení výzkumu hrobky prince Verkaurea v centrálním Abúsíru na pohřebišti panovníků 5. dynastie z doby kolem poloviny 3. tis. př. n. l. a na sondážních pracích v prostoru tzv. vzestupné cesty a údolního chrámu pyramidového komplexu panovníka Niuserrea (z doby kolem  roku 2500 př. n. l.), které svým rozsahem patří k méně obvyklým projektům.

Na jaře roku 2013 se, již jako doktorand egyptologie a externí spolupracovník Českého egyptologického ústavu, zúčastnil výkopových prací v pohřebním komplexu člena panovnické rodiny Kakaibaefa v centrálním Abúsíru (polovina 3. tis. př. n. l.) a na podzim téhož roku také na odkryvu hrobky vysokého hodnostáře Šepseskafancha v jižním Abúsíru (polovina 3. tis. př. n. l.), ve které byly objeveny nedokončené, avšak z uměleckého a řemeslného hlediska pozoruhodné tzv. nepravé dveře, které byly v Česku dostatečně medializovány.

Na podzim loňského roku se podílel na výzkumu hrobky matky panovníka Chentkaus (III.) v centrálním Abúsíru (pol. 3. tis. př. n. l.), jejíž existence nepochybně obohatila, ale do jisté míry také zproblematizovala dosavadní poznatky o abúsírské pyramidové nekropoli.

Vedle účasti na archeologických expedicích se Mgr. Šichan věnuje v rámci své disertační práce problematice panovnické ideologie moci v zahraniční politice panovníků 18. dynastie (asi 1550 – 1300 př. n. l.), tedy chronologicky mladšímu období.

V rámci svého doktorského studia a své specializace se podílí i na pedagogické činnosti na katedře egyptologie v Praze, vystupuje na domácích i zahraničních konferencích, publikuje v odborných časopisech a především se snaží prezentovat výsledky archeologické práce v Egyptě a také svého vlastního bádání před širokou veřejností, jak dokládá i nadcházející přednáška v Polici nad Metují.

Reklama

Výběr článků

Načítám