Hlavní obsah

Dva tanečníci se rozhodli vytvořit vlastní styl oblečení

Novinky, Kristýna Zoufalá

Dva tanečníci Marek Šmahel (Mara) a Jaroslav Novák (Justin) z Brna se rozhodli začít tvořit svůj vlastní styl oblečení. Značka TWATA vznikla v podstatě náhodou.

Foto: Kristýna Zoufalá

Mara (vlevo) a Justin (vpravo) v dílně se svojí provozní Martinou

Článek

Mara a Justin spolu tancují už několik let. Před dvěma lety Marek šil se svojí mamkou kostýmy pro taneční školu. Bylo to chvíli předtím, než měli oba odjet na taneční tábor Street Dance Camp, který každý rok navštěvují. „Rozhodli jsme se, že těch věcí ušijeme víc, a co stihneme, tak ukážeme v Campu,“ popisuje Justin. Bylo to první místo, kde se jejich oblečení objevilo.

Začalo to v podstatě nevinně. „Základem bylo, že jsme hledali dárek pro organizátora. Chtěli jsme udělat basketbalové dresy, protože má rád basketbal,“ říká Justin. Paní Šmahelová, Markova maminka, tyto dresy vyrobila. „Když jsme to uviděli, byli jsme nadšení. Zjistili jsme, že cokoliv si můžeme vyrobit sami,“ dodává Marek.

Kluci si na Campu udělali svůj stánek a setkali se s pozitivními ohlasy. Tak vlastně začala myšlenka na vytvoření vlastní firmy s oblečením.

Ovšem když se zakládá firma, potřebuje mít nějaký název a samozřejmě logo. „Když jsme jeli autem, tak jsme říkali různé anglické fráze a cokoliv nás napadlo. Uvědomili jsme si, že je to na název moc dlouhý, tak jsme zkrátili frázi, jak se hovorově říká ‚That’s What Am Talking About‘,“ vysvětluje Justin. Michaela, Markova sestra, stvořila logo značky TWATA. „Je to ve smyslu, že je to ruční práce, takže ruka vyšije logo,“ doplnil Marek.

Stánek s oblečením na Street Dance Campu přinesl ovoce. „Přišel za námi lektor Dashaun Wesley, který dělal choreografii třeba i Madonně, a chtěl po nás, abychom ho oblékli. Udělal nám na pódiu reklamu,“ popisují kluci.

Nápad se začal pomalu rozvíjet. Mara s Justinem v září 2014 začali spravovat prostory pro svoji dílnu. Sehnali si šicí stroje a najali několik švadlenek. Od října se oblečení Twata začalo objevovat na různých festivalech a soutěžích.

„Naše výrobky jsme dávali i jako ceny do soutěží na Dance Life Expo, které se konalo na brněnském veletrhu,“ dodává Mara. Na veletrhu se naskytla další příležitost a přes známé se Twata dostává i do Slovenska. Jejich oblečení bylo dokonce možné vidět i v jednom raperském klipu, který se natáčel v Miami.

Jejich první velká zakázka přišla zanedlouho. Spousta tanečních skupin, které vystupovaly na Mistrovství České republiky ve street dance, potřebovaly kostýmy. „Naštěstí hodně z nich řeklo o své kostýmy dost brzy. To bylo poprvé, kdy se tu šilo od rána až do večera. Museli jsme přibrat i více lidí, ale nakonec jsme stihli vše odevzdat včas,“ říká Justin.  

Sice na to nemají školu, ale to je rozhodně nezastaví. Své modely si navrhují sami. „Víme, jak chceme, aby to vypadalo, a ve výrobě se plně spoléháme na naši provozní Martinu,“ vysvětlují s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám