Hlavní obsah

Dva odlišné umělecké světy se setkaly na společné výstavě v plzeňské galerii

Novinky, Jan Kaše

Plzeňská galerie Profi rám hostí výstavu Pavla Havelky a Evy Hubatové. Jedná se ojedinělý a zajímavý umělecký projekt, který spojuje dva zcela odlišné obory.

Foto: Jan Kaše

Eva Hubatová představuje svoji tvorbu společně s Pavlem Havelkou

Článek

Tento týden byla slavnostně zahájena výstava s názvem Magie barev a skla, na které představují své dílo dva významní umělci.  

Umělecká fotografka, výtvarnice a publicistka Eva Hubatová, která je držitelkou ochranné známky pro vlastní uměleckou činnost s názvem Fotoinformel, vystavuje čtyři různé kolekce, vytvořené v průběhu šesti let.

„Do snímků zdánlivě bezvýznamných prvků destruktivních zdí a zašlých zákoutí vkládala svoji fantazii a pomocí počítačové techniky je povyšovala na abstraktní fotografická díla. Pro tuto osobitou uměleckou výpověď zvolila přiléhavý název Fotoinformel. Uspořádala řadu samostatných výstav a zúčastnila se společných tuzemských i zahraničních prezentací,“ dočteme na výstavě o Evě Hubatové. 

Její výtvory jsou veselé, dynamické a velice dobře barevně sladěné. U některých nechybí ani jemný erotický nádech, který odhalíte během chvilky. Jiné zase inspirují umělce z odlišné branže, například hudebního skladatele Jiřího Bezděka, který se na výstavu osobně dostavil. V obrazech Bludiště, Proměny, Cesty či Spirály se totiž objevují hudební motivy a bylo by zajímavé je doprovodit hudbou.  

Nutno podotknout, že dílo výtvarnice je umocněno perfektně odvedenou prací Miloše Šefrny, který s úžasným citem pro barvu a materiál každý obraz zarámoval tak, jakoby k sobě odjakživa patřily.

Umělecký sklář Pavel Havelka, jehož díla jsou součástí stálé expozice v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu a v galerii Z-Folio v Kalifornii, patří bezesporu k předním českým sklářům. O jeho umělecké sklo je obrovský zájem v zahraničí, například v USA, Číně, na Taiwanu či ve Spojených arabských emirátech.

Do Plzně přivezl celkem 62 výtvorů. Je to opravdu úžasná podívaná na různě barevná skleněná díla, do nichž úžasným a těžko popsatelným způsobem umělec vtiskl krásu a půvab.

Výstava, kterou je možné navštívit do 12. prosince, je velice zdařilým projektem po všech stránkách. Celkové sladění rozličné tvorby obou umělců, rozmístění jednotlivých exponátů a jejich nasvícení vytváří skvělou atmosférou, kterou by mohly závidět i větší galerie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám