Hlavní obsah

Dva nejvýše položené minipivovary spojuje Krkonošská pivní stezka

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřebenech Krkonoš můžeme kromě krás přírody ocenit také gurmánské zážitky. Na dvou boudách - na Friesových a na Luční boudě - byl instalován pivovar. Každý vyrábí pivo pro svou potřebu a své hosty. Nadmořská výška a kvalitní voda vytváří specifickou chuť obou piv.

Foto: Jiří Cysař

Minipivovar na Luční boudě, 1410 m. n. m

Článek

I názvy jsou speciální - Fries a Paroháč, jeden podle zakladatele Friesových bud a druhý podle jelenů pasoucích se blízko Luční boudy. Ve výšce 1410 m n. m. se jedná o nejvyšší pivovar ve střední Evropě.

Horské mini pivovary nabízí exkurze s ochutnávkou místních piv. A ty jsou jak světlá, tak tmavá. Při prohlídkách uvidíte, kde se pivo vaří, kde se skladuje, z jakých surovin je tvořeno, a budete mít možnost nahlédnout do sklepů těchto bud.

Zvláště na Luční boudě je sklepení velice zvláštní – betonové a sahající před druhou světovou válku svou historií vzniku. Naopak Friesova bouda – Andula, kde je pivovar, je zase jedna z nejnovějších na krkonošských hřebenech. Nachází se v nadmořské výšce 1200 metrů.

Obě místa jsou od sebe vzdálena zhruba šest kilometrů a tak není problém je navštívit v jeden den. A jelikož horalové a majitelé horských bud spolupracují, vznikl nápad na vybudování Krkonošské pivní stezky. Od nápadu k realizaci nebylo daleko a tak nyní můžeme tuto stezku projít a na závěr dostat malý dárek. K tomuto potřebujeme jen dobré boty a turistickou náladu.

Stezka začíná ve Vrchlabí a zde jsou první dva pivovary, kde je nutné vypít dvě piva, a dostanete na letáček razítko. Jeden je pivovar Hendrych a druhý Krkonošský medvěd - oba jsou přímo ve městě. Letáček na razítka dostaneme na každém místě a ty jsou nyní čtyři. A tak nám zbývají jen dva horské minipivovary a dostaneme na závěr po vyplnění celého letáčku malou odměnu a tou je nyní otvírák. Odměnu je možné si vyzvednout v každém místě stezky a není nutné navštívit místa v jeden den.

Vydáte se s Vrchlabí do Strážného a odtud již stoupáte, kolem Hříběcích bud směr Friesovy boudy, což bude kolem osmi kilometrů. Zde navštívíme jednu z bud - buď Andulu, nebo Friesovou, a poté pokračujeme kolem Výrovky směrem na Luční boudu s posledním místem stezky. Budete mít v nohách patnáct kilometrů a osm piv a velkou radost z výletu.

Letní krkonošská pivní stezka končí koncem září a akce bude pokračovat dále, jak nám řekl ing. Karel Polívka, jenž celou akci organizoval. Podle jeho vyjádření se akce setkala s velkým úspěchem a obohatila tak nabídku aktivit v Krkonoších.

Reklama

Výběr článků

Načítám