Hlavní obsah

Duše baroka prochází již druhým rokem náročnou opravou

Novinky, Ludvík Klimeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Bartošovice v Orlických horách se již druhým rokem pustila do náročné opravy svého kostela sv. Máří Magdalény s nádherným barokním interiérem, který se jako by zázrakem zachoval do dnešních dnů. Odborníky je nazýván Duše baroka.

Foto: Vít Fikejzl

Interiér kostela sv. Máří Magdakény v Bartošovicích v O.h.

Článek

Oprava je součástí projektu Společně po nové cestě, který také zahrnuje vybudování dětského hřiště s tematikou Orlických hor v centru obce a naučné stezky podél Divoké Orlice až ke kostelu sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici.

Partnery projektu jsou farnost Neratov, Sdružení Neratov, katolická komunita s ekumenickým posláním Chemin Neuf a muzeum turistiky, řemesel a zimních sportů Deštné v Orlických horách.

Projekt velkoryse podporují i místní obyvatelé, příznivci a přátelé Bartošovic, Česko-německý fond budoucnosti, Město Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a původní němečtí obyvatelé Bartošovic a jejich potomci.

Je naprosto nezbytné restaurovat i zmíněný barokní interiér kostela, který je již na hraně svého fyzického přežití a bez odborného zásahu by se jej nepodařilo zachovat pro příští generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám