Hlavní obsah

Dům zvěrokleštiče, muzeum pálenic nebo zámecká konírna. Unikátní expozice Slovácka otevřou společně

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do časů našich prababiček a pradědečků vracejí návštěvníky památné domky a drobná muzea Slovácka. Jen jednou za rok společně otevřou, a to o prvním červnovém víkendu.

Foto: Zdeněk Šmýd

Staré chaloupky, jako je například tato v Dolních Bojanovicích, v sobě ukrývají příběhy minulosti.

Článek

Staré, památkově chráněné chaloupky, drobná muzea a další stavby lidového stavitelství na Slovácku vytvářejí hustou síť míst nabízejících ojedinělé zážitky. Projezdit je a prohlédnout trvá minimálně dva týdny. Jen dva dny v roce nemusíte telefonovat a domlouvat si návštěvu v těchto expozicích, které běžně otvírají jen na zavolání nebo pouze několikrát do roka. Tu šanci máte právě teď, kdy o prvním červnovém víkendu otevřou společně.

„Jsem rád, že zájem o lidovou architekturu a historii Slovácka trvá a roste. Památkové domky jsou možnost, jak napomoci šetrnému cestovnímu ruchu v menších obcích, kde jsou často i jedinou turistickou atraktivitou. S přihlédnutím na návštěvnost předchozích ročníků vidíme, že akce má smysl,“ vysvětluje záměr Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko.

Více než padesát domků 

Stará kachlová kamna, tradiční obrázky svatých, ale i naprosto unikátní exponáty nabízí tyto domečky. Každý je něčím jiný, ale všechny shodně vracejí návštěvníky do dob, kdy čas nepádil tempem klikání počítačové myši, ale kráčel v rytmu ročních období.

Akce Víkend památkových domků na Slovácku se letos koná po páté. Každým rokem přibývá těch, kteří se zapojují. Letos poprvé je to už více než padesát subjektů rozprostřených po celém území Slovácka. Jsou mezi nimi i větrné mlýny, nebo speciality, jako zámecká konírna, obydlí zvěrokleštiče nebo muzeum pytláků.

Domky jen o víkendu 1. a 2. června otevřou od 9 do 17 hodin, aniž by byla třeba předchozí rezervace. Výjimky tvoří Větrný mlýn Starý Poddvorov, Starý kvartýr v Lužicích a Dům „Na kameni“ v Ratíškovicích kde provozovatelé otevřou až odpoledne.

Další informace jsou k dispozici na www.facebook.com/Pamatkovedomky, kde pořadatelé postupně zveřejňují podrobnosti o akci i jednotlivých účastnících. 

Reklama

Výběr článků

Načítám