Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži uvede slavnou hru Shylock, v níž exceluje herec Milan Kňažko

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z představení, která reagují na letošní rok významných "osmičkových" výročí, je i monodrama Kanaďana Marka Leinera-Younga Shylock. Slavnou hru se slovenským hercem Milanem Kňažkem uvede Dům kultury v Kroměříži v pondělí 1. října.

Foto: archiv autora

Herec Milan Kňažko v inscenaci Shylock.

Článek

Jde o inscenaci pražského Divadla Na Jezerce, ve kterém v režii Radka Balaše jedinečným způsobem exceluje slovenská herecká hvězda Milan Kňažko. Za ztvárnění postavy herce Jona, jenž vede s diváky zábavnou a zároveň i znepokojující debatu, herec obdržel v roce 2016 prestižní Cenu Thálie.

Jon předstupuje před diváky v masce proslulého žida Shylocka s monologem ze Shakespearova Kupce benátského. Když náhle přejde do civilního projevu, publikum pochopí, že se ocitlo na bouřlivé tiskové konferenci, která následuje po posledním představení této hry na jistém divadelním festivalu - původně se zde měla hrát ještě čtrnáct dní, ale vedení festivalu její uvádění po vášnivých antisemitských protestech předčasně ukončilo.

Vzrušující hra s publikem se tak v určitých momentech stává drsnou obžalobou antisemitismu a absolutizované politické korektnosti, páchající škody nejen v oblasti umění.

Slavné představení uvede Dům kultury v Kroměříži v pondělí 1. října v Divadelním sále od 18 hodin, a to v rámci Měsíce česko-slovenské vzájemnosti jako bonus pro abonenty Divadelního předplatného, kteří mají 50% slevy na vstupném. Bonus lze získat po předložení dokladu o předplatném, na který bude prodej lístku vyznačen razítkem.

Prodej vstupenek na pokladnách Domu kultury v Kroměříži a online.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám