Hlavní obsah

Dům dětí a mládeže v Habartově předvedl veřejnosti činnost svých zájmových kroužků

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 21. dubna patřil kinosál habartovského kulturního střediska dětem a jejich rodičům. Ti se přišli podívat na asi sedmdesátiminutovou přehlídku toho, čím se jejich ratolesti zabývají v době, kdy jejich kroky ve všední dny odpoledne míří do Domu dětí a mládeže v Habartově.

Foto: Aleš Plevka

Členky zájmového útvaru FIMO HRANÍ ukázaly příchozím, co vše krásného již zvládnou vyrobit

Článek

Instituce, organizující ve městě volnočasové aktivity pro děti i dospělé, aktuálně nabízejí asi dvacítku zájmových kroužků, které navštěvují desítky a desítky dětí především mladšího školního věku. Nabídka je to opravdu velmi pestrá a vybrat si může opravdu každý. Nechybí sport, vyrábění, tanec, kreativní vaření, hry a další náplň, která spolehlivě zažene nudu pramenící z nicnedělání. Ostatně motto DDM zní jasně: Pestrá kaňka v černém světě nudy.

A o tom, že je to kaňka opravdu pestrá, se mohli na vlastní oči přesvědčit všichni přítomní, kteří v pátek v 16 hodin zamířili do zmiňovaného kinosálu. Je zřejmé, že prezentovat činnost docela všech volnočasových útvarů s ohledem na daný prostor prostě nelze, ale i tak se bylo na co dívat.

Průvodkyní přehlídky se nemohl stát nikdo jiný nežli ředitelka DDM Jana Chalupská, která hned v úvodu všechny přivítala a vzápětí poděkovala především všem, kteří neváhají a svůj volný čas věnují dětem.

Následně zdůraznila, že děti si prošly obrovskou porcí trémy a že je nutné mít na zřeteli to, že kroužky nemají přehnané umělecké ambice, ale jejich hlavním posláním je to, že děti daná činnost prostě a jednoduše baví a těší. Co na tom, že ne každý tón je dokonalý, komu vadí to, že pohyby malých tanečnic nejsou stoprocentně sladěny, kdo řeší, že malí herci během scénky vyprodukovali i několik přeřeků, když na první pohled je nad slunce jasnější, že vše to, co na pódiu vidíme, je produktem ryzího dětského nadšení a radosti. 

Pro diváky bylo připraveno celkem čtrnáct krátkých čísel, v jejichž rámci se před nimi vystřídalo několik desítek dětí. Na vystoupení se podíleli členové následujících zájmových útvarů: Taneční pro mladší i starší, Sluníčko, Zpíváme s Míšou, Kriminálka Habartov, Rámus, Kreativní vaření a Lenoši.

V předsálí se pak se svými pestrobarevnými výrobky prezentovali i výrobci z fimo hmoty. Prostým porovnáním výše uvedeného výčtu a nabídky kroužků na webových stránkách DDM je jasné, že přítomní zhlédli zhruba asi polovinu toho, co v této oblasti DDM Habartov nabízí. 

Hodinka naplněná pohybem, scénkami, zpěvem, tancem a humorem utekla velmi rychle. Každý výstup byl odměněn hlučným potleskem, a tak míra nervozity a trémy se u účinkujících přeci jen postupně snižovala. Někteří z nich se na pódium totiž vraceli opakovaně. Celý program uzavřelo dovádění Lenochů, kteří se však zcela vzepřeli svému názvu, neboť jejich těla opatřená svítícími tyčinkami rozpoutala na potemnělém pódiu pořádný rej.

Ve čtvrt na šest bylo po všem. Ředitelka Chalupská se se všemi rozloučila a došlo opět na poděkování. To tentokrát nemířilo pouze k pomocníkům z řad dospělých, ale také k samotným dětem, neboť to, že se pravidelně něčemu organizovaně věnují, již dnes lze také považovat za jistou zvláštnost. A při tom navzdory tomu, že Habartov je jen pětitisícovým městem, nabízí dětem sport, kulturu, zábavu, ale třeba i komplexněji zaměřené aktivity v rámci skautského či pionýrského sdružení.

Reklama

Výběr článků

Načítám