Hlavní obsah

Dům bratří Čapků v Budislavi otevře unikátní výstava fotografií

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí si vzpomenou na dřevěnou chatu na pískovcové podezdívce nedaleko Toulovcových maštalí. Sjížděli se sem spisovatelé zvučných jmen, jako Arne Novák, Edmond Konrád, Fráňa Šrámek, Josef Kainar, Jaroslav Putík, ale i Ivan Klíma či dokonce Václav Havel, aby odpočívali, ale i tvořili.

Foto: Květa Korbářová

Někdejší Dům spisovatelů v Budislavi dnes nese jméno bratří Čapků. Je kompletně zrekonstruovaný.

Článek

Za minulého režimu dostala budova hodně zabrat. „V 70. letech proběhla rekonstrukce, která nebyla příliš vhodná. Byla zde zbudovaná velká nádrž na palivo. Výkopové práce zpřetrhaly děšťosvody, obrátily spád vody a ta dům podmáčela,“ uvádí současný správce domu Štěpán Heger. V roce 2013 musel být kvůli havarijnímu stavu uzavřený. 

Štěpán Heger upozornil na stav domu PEN klub, který je vlastníkem (PEN klub je mezinárodní organizace, která sdružuje spisovatele - pozn. aut.) „PEN klub uspořádal sbírku, aby se mohlo začít s rekonstrukcí. Bylo nutné zajistit podmáčené terasy, které hrozily zřícením, vyměnit nevyhovující elektroinstalaci a samozřejmě i objekt zabezpečit. Ve druhé etapě jsme se pustili do odvodnění objektu, venkovní odvětrání, kompletně nové dešťosvody. Při opravách jsme přicházeli na další a další nedostatky,“ popisuje správce. 

Dnes je stavba dokonale odvětraná, voní novotou. „V druhém a třetím podlaží je interiér původní kromě vybavení pokojů. Podle výpovědí pamětníků byly zhotovené repliky postelí a skříní,“ řekl Štěpán Heger.

Výraznou měrou se na rekonstrukci podíleli místní řemeslníci. Předkové některých z nich dům stavěli. Původní je trámoví, nosná konstrukce, schodiště, rámy oken a okenice, dokonce i dveře od pokojů, kliky a štítky. Po schodištích a chodbách vede návštěvníky červený koberec, který navozuje atmosféru doby, ve které dům vznikl. Zachovaný je také původní záměr stavby. Bude sloužit spisovatelům, ale i široké veřejnosti. 

Původní Dům spisovatelů se změnil na Dům bratří Čapků. Výstavba začala v roce 1938 z výtěžku sbírky kongresu PEN klubu na základě podnětu Karla Čapka, tehdejšího předsedy českého centra klubu. Na stavbu přispěl na svou dobu neuvěřitelnou částkou 40 tisíci korunami.

Proč byla pro stavbu vybraná právě Budislav? To se nepodařilo zjistit. Možná v návaznosti na spisovatelku Terézu Novákovou, autorku řady národopisných studií, která napsala povídku i o Budislavi, kde uvedla: „Budislav jest nejkrásnější kraj českých to zemí”.

Ve společenské místnosti domu čeká na návštěvníky jedinečný bonbonek. Karel Čapek byl významným českým žurnalistou a prozaikem, ale také fotografoval. A právě jeho snímky tvoří unikátní stálou výstavu, která zde vznikla. „Fotografie zachycují momenty ze života Karla Čapka i okamžiky s jeho přáteli a kolegy. Takto ucelená spatří světlo světa poprvé právě v Budislavi,“ odtajňuje správce domu Štěpán Heger. 

Z rekonstrukce domu, který byl v roce 2000 prohlášený kulturní památkou, je nadšený i současný předseda Českého centra mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček: „Mám ohromnou radost, že se podařilo dům opravit.“

Oprava a uvedení domu do původního stavu, tedy stylizace do 40. let minulého století, vyšla zhruba na 10 miliónů korun. „Tři milióny jsme dostali od Pardubického kraje, šest miliónů od ministerstva kultury. Zbytek peněz je od dárců,“ upřesnil Jiří Dědeček.

Slavnostní zahájení se uskuteční 6. května. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám