Hlavní obsah

Dubnová výstava v Moravské zemské knihovně je věnována Eduardu Milénovi

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci cyklu Oči Brna, v němž Moravská zemská knihovna představuje každý měsíc jednu osobnost brněnské kultury, byla otevřena výstava Utajené kouzlo Brna. Představuje Eduarda Miléna - malíře, grafika, ilustrátora, scénografa, vysokoškolského pedagoga, výtvarného redaktora a organizátora brněnského kulturního života.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Eduard Milén se narodil v roce 1891 v obci Frýdštejn v Čechách jako Eduard Müller (jméno si nechal změnit v roce 1926). Absolvoval Umělecko-průmyslovou školu v Praze a Akademii výtvarných umění tamtéž.

Do Brna přišel v roce 1917, kde nastoupil do kadetky jako vojenský malíř a pak už v Brně zůstal. Pracoval v redakci Lidových novin jako výtvarný redaktor. Tam proslul tím, že zrušil linku mezi sloupci a vytvořil novou vizuální podobu listu, kterou povýšil na evropskou úroveň.

Méně je o něm známo, že navrhl žezlo Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a rektorský řetěz Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Milén obdržel vyznamenání Za vynikající práci a byl jmenován zasloužilým umělcem. Zemřel v roce 1976.

Výstava se nachází ve foyer MZK v Brně na Kounicově 65a a potrvá do 30. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám