Hlavní obsah

Duben v Berouně překvapí střípky z historie i zkázou vápenky

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berounské muzeum se rozhodlo oslovit široké spektrum návštěvníků. V dubnu nabídne nejen výstavu s prehistorickými exponáty, ale i tematické povídání o zaniklých dvorech, šlechtických rodech a zkáze vápenky Jindřicha Cífky. První přednáška nového poutavého cyklu se uskuteční již ve čtvrtek 11. dubna od 17 hodin.

Foto: Petr Šimr

Dobové vyobrazení Cífkovy vápenice v Loděnici

Článek

Po stopách opuštěných i zaniklých dvorů

Cílem přednášky Ing. Jana Žižky bude přiblížit podobu hospodářských dvorů na bývalém panství Hořovice, Liteň, Lochovice, Osov, Točník-Zbiroh nebo menších statků například Karlštejn, Lužce nebo Želkovice. Jak uvidíte z dochovaných dokumentů, dvory z 18. i 19. století mají často pozoruhodné stavebně architektonické i funkční řešení. Zahájení 11. dubna v 17 hodin. 

Ze života šlechtické rodiny

Neokázalým vlasteneckým smýšlením a činy posilovala liteňská rodina Daubků sebevědomí českého národa. Nositelky tohoto jména dokládají počátky společenské emancipace žen u nás. Mgr. Dana Hradilová 16. dubna od 17 hodin ve svém povídání přiblíží životní osudy tří generací Daubkových.

Co jsme si zbořili

Přednáška Ing. arch. Petra Šimra seznámí 18. dubna od 17 hodin s vápenicí v Loděnici, od jejího vzniku přes dílčí modernizace, demolice starého závodu a výstavby nového závodu až po zastavení jednotlivých provozů výroby vápna. Neméně zajímavou součástí budou fotografie demolice technologického zařízení a současného stavu zbylých chátrajících objektů vápenky v Loděnici.

Významný berounský Francouz

Kdo by neznal slavného paleontologa Joachima Barranda. Je svou prací navždy spojen nejen s Berounskem, ale s celým regionem středních Čech západně od Prahy. Jeho cesta do našeho kraje byla vskutku dobrodružná. Po polytechnických studiích v Paříži to vypadalo, že se jako odborník bude věnovat stavbě mostů a silnic. Přednášku Mgr. Štěpána Raka doprovodí 30. dubna od 17 hodin mnoho fotografií a dalších materiálů.

Všechny přednášky a besedy se uskuteční v příjemném prostředí mázhauzu Jenštejnského domu (Husovo náměstí 87, Beroun), kde bude zájemcům nabídnuto i drobné občerstvení. Pro další nadšence do historie berounského regionu mohu doporučit web berounského muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám