Hlavní obsah

Druhý ročník festivalu noirových filmů se koná na hradě Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrad Křivoklát hostí druhý ročník festivalu noirových filmů. Čtyřdenní program (21. 8. - 24. 8.) návštěvníkům nabídne šestadvacet snímků a složí poctu dvěma hereckým ikonám filmu noir Barbaře Stanwyckové a Glennovi Fordovi, po nichž budou pojmenovány dva promítací sály hradu.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Čtyřdenní program nabídne návštěvníkům v devíti programových sekcích šestadvacet snímků, z nichž některé budou ke zhlédnutí i v reprízovaných projekcích.

Pocta ikonám noir filmu

Barbaře Stanwyckové, považované podle celé řady hollywoodských tvůrců za největší profesionálku, se vzdá hold projekcí její one-woman show Promiňte, omyl (Sorry, Wrong Number, 1948). Odkaz Glenna Forda se připomene Fritzem Langem režírovaným Velkým zátahem (The Big Heat, 1953), ve kterém ztvárnil jednu z vrcholných rolí své herecké dráhy.

Speciální pocta bude patřit i populárnímu československému komikovi Hugovi Haasovi, jehož dvacetiletý pobyt v americkém exilu připomene unikátní výstava plakátů, fotografií, osobní korespondence a dalších dokumentů, spolu s projekcí jím režírovaného snímku Přiznání jedné dívky, který bude poprvé představen v originálním znění s českými titulky.

Český a britský noir

„Exotický“ pohled na noir nabídne sekce těchto filmů: Vávrovu adaptaci utopického románu Karla Čapka Krakatit (1948), kriminálku Petra Schulhoffa Po stopách krve (1969) s Rudolfem Hrušínským a aktuální detektivku Ve stínu (2012) v režii Davida Ondříčka, který bude společně se Soňou Norisovou jedním z hostů tohoto ročníku.

Filmy noir britské provenience budou reprezentovat adaptace románu Grahama Greena Brightonský špalek (The Brighton Rock, 1947), s českou stopou kameramana Otto Hellera Kvůli nim jsem uprchl (They Made Me a Fugitive, 1947) a Třetí muž (The Third Man, 1949) s Orsonem Wellesem a Josephem Cottenem v hlavních rolích.

Speciální projekce HBO

Stejně jako v loňském roce nebudou chybět speciální projekce HBO, která je mediálním partnerem festivalu. Návštěvníci zhlédnou detektivní seriál HBO Temný případ (True Detective, 2014) pojednávající o sedmnáct let dlouhém vyšetřování případu rituální vraždy, Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem.

 Boxerský noir

Vedle klasiky tohoto subžánru –Tělem a duší (Body and Soul, 1947 s Johnem Garfieldem nabídne 99 River Street (1953), Polibek vraha (Killer's Kiss, 1955) i film Tím hůř, když padnou (The Harder They Fall, 1956).

Docu-noir a animovaný noir

Různé podoby a tendence filmu noir demonstrují poválečné snímky klasické hollywoodské etapy. Program nabídne dva snímky Henryho Hathawaye, a to špionážní Dům na 92. ulici (The House on 92nd Street, 1945) a investigativní novinářské drama Volejte Northside 777 (Call Northside 777, 1948).

Sekce animovaného noiru nabídne trojici titulů, a to slavnou komiksovou adaptaci Sin City – město hříchu (Sin City, 2005), dále francouzskou animovanou detektivku Renesance (Renaissance, 2006) a českého Aloise Nebela (2011).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám