Hlavní obsah

Druhou polovinu Festivalu F. L. Věka otevře hvězda operního světa

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou polovinu letošního ročníku Festivalu F. L. Věka zahájí v neděli 6. října pěvkyně Gabriela Beňačková, která v Husově sboru v Dobrušce vystoupí spolu s kytaristou Lubomírem Brabcem.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Pěvkyně Gabriela Beňačková a kytarista Lubomír Brabec vystoupil v dubnu na festivalu Pardubické hudební jaro.

Článek

Na festivalu F. L. Věka se tedy představí dvě legendy hudební scény - světově proslulá sopranistka Gabriela Beňačková, která od roku 1970 působila jako sólistka Národního divadla v Praze a od roku 1974 byla současně sólistkou Vídeňské státní opery.

Zpívala v Metropolitní opeře v New Yorku i v milánském Teatro alla Scala, velkých úspěchů dosáhla také v londýnské Covent Garden. Je pravděpodobně nejslavnější představitelkou Janáčkovy Jenůfy a Káti Kabanové. Svůj hlas propůjčila i postavě Emy Destinové v životopisném filmu Božská Ema.

Spolu s pěvkyni vystoupí náš nejznámější kytarista Lubomír Brabec, jenž ovládá pestrou škálu loutnové a kytarové literatury. Široký záběr jeho repertoáru sahá od barokní polyfonie až po soudobé skladby. S oblibou používá neobvyklé nástrojové a zvukové kombinace. Spolupracuje s celou řadou významných sólistů a nevyhýbá se ani spolupráci s hudebníky z oblasti populární hudby. Za svou kariéru natočil více než 30 CD.

Originálně pojatý recitál posluchačům přiblíží hudbu tří staletí od počátku baroka až po současnost. Na koncertě, který jistě bude výjimečnou poctou jak neobyčejnému hlasu, tak vynikající hře na kytaru, zazní skladby italských mistrů a dále francouzských, španělských a německých romantiků. Koncert začne v 17 hodin.

Vstupenky lze zakoupit v on-line předprodeji na www.kupvstupenku.cz, v Informačním centru v Dobrušce nebo přímo na místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám