Hlavní obsah

Dramatický horor Blecha nabídl na scéně ostravské Arény opět herecký koncert

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další reprízu hry Blecha, jejíž autorkou je Američanka Naomi Wallace, uvedla v pátek 15. března ostravská Komorní scéna Aréna. I tentokrát byl na programu herecký koncert, který rozehráli "hráči" Arény s hostujícím Janem Fišarem z Národního divadla moravskoslezského.

Foto: archiv Komorní scéna Aréna

Dramatický horor Blecha uvádí už druhou sezónu s úspěchem Komorní scéna Aréna.

Článek

Inscenace Blecha, která je uváděna v překladu Andrey Hoffmannové a kterou v Aréně pohostinsky režíroval Peter Gábor, stojí nejen na příběhu, atmosféře a silných hereckých výkonech, ale je zcela mimořádná i v dalších aspektech. Hraje se na nápadité scéně (Katarína Holková, častá Gáborova spolupracovnice, je rovněž autorkou kostýmů), přičemž k působivému dojmu přispívá rovněž práce se světly stejně jako scénická hudba (výběr Peter Gábor).

Herecky dostali příležitost Jan Fišar j. h., Alena Sasínová - Polarczyk, Josef Kaluža, Zuzana Truplová a Marek Cisovský, kteří postupně odhalují malá i velká tajemství svých postav a z vygradovaného dramatu činí silný zážitek.

Příběh nás zavádí do Londýna roku 1665, kdy ve městě vrcholí morová epidemie. Bohatý manželský pár, jehož služebnictvo na mor zemřelo, byl odsouzen k měsíční karanténě ve svém domě. Nyní zbývají pouhé tři dny a nedobrovolní vězni budou moci opět ven. Jenže právě v tu chvíli se v domě objeví nezvaní hosté - uprchlý námořník a tajemná mladá dívka. A tak morová stráž přinutí nesourodou čtveřici, aby v domě zůstala dalších 28 dní, tak jak to vyžadovaly tehdejší zákony. Společenské rozdíly pomalu berou za své a postavy postupně odhalují svá tajemství.

Inscenace Blecha, kterou lze s lehkou nadsázkou charakterizovat jako dramatický horor, měla na jevišti Komorní scény Aréna premiéru 20. listopadu 2011. Loni v červnu byla Blecha uvedena na mezinárodním festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové.

Není to však jeden jediný úspěch - za roli Paní Snelgravové se dostala její představitelka Alena Sasínová - Polarczyk do nejužší nominace na Cenu Thálie za rok 2011.

Další repríza hry Blecha proběhne 26. března od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám